Comisarul european Corina Creţu – vizită de 3 zile la Bucureşti
Corina Creţu va prezenta oportunităţile de finanţare cu bani europeni pentru IMM-uri şi va participa la lansarea Programului "Capacitate Administrativă 2014-2020".
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Martie 2015, 22:02
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, începe astăzi o vizită de trei zile la Bucureşti.
Corina Creţu se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, și cu ministrul transporturilor, Ioan Rus.
Comisarul Corina Creţu va explica la Bucureşti ce oportunităţi de finanţare există, cu bani europeni, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi va participa la lansarea oficială a Programului Operaţional „Capacitate Administratică 2014-2020”.
Corina Creţu se întâlneşte cu ministrul Transporturilor, după ce luna trecută, a declarat că la nivelul Comisiei Europene se aşteaptă ca România să depună în mod oficial Master Planul pe Transport, în ultima variantă.
Corina Creţu spunea atunci că nu pot fi făcute supoziţii până când varianta finală a planului nu va fi depusă la Comisie. Comisarul pentru politici regionale a adăugat că sunt aşteptate şi măsuri corective legate de întreruperi.
Corina Creţu a precizat că masterplanul pe transporturi este o precondiţie pentru aprobarea programului operaţional de infrastructura mare. Master Planul conţine proiectele care pot fi finanţate prin programul operaţional de infrastructură, dar şi alte proiecte de infrastructură care ar putea fi realizate cu bani europeni.
Între timp, la capitolul absorbţie de fonduri europene în cadrul politicilor de coeziune, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, România a încasat în acest an peste 565 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru cereri de plata transmise în 2014.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a precizat ca e vorba de sume rambursate din fondurile structurale și de coeziune. Eugen Teodorovici a anticipat că la sfârșitul acestui an, România va ajunge la o rată de absorbție de aproximativ 80%.
2015 este un an extrem de important deoarece este ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007 - 2013.