Comemorarea protestelor anticomuniste de la Chişinău
În Republica Moldova şi în România sunt organizate ceremonii în amintirea demonstraţiilor din Chişinău de după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
Articol de Sorin Solomon, 07 Aprilie 2010, 13:22
O serie de ceremonii vor marca un an de la demonstraţiile din Chişinău faţă de rezultatul alegerilor parlamentare, organizate şi câştigate de comunişti.
Grupul de acţiune "Noii Golani" afirmă într-un comunicat că în peste 30 de oraşe din România şi Republica Moldova sunt aşteptate seara manifestări simbolice, în general de la ora 18, cu aprinderi de lumânări, în amintirea tinerilor, care prin revolta lor, au deschis calea democraţiei.
La Chişinău evenimentele de acum un an vor fi comemorate în cadrul unui miting. Vor fi depuse flori în locul în care a decedat unul din cei trei tineri ucişi la 7 aprilie, va fi vernisată o expoziţie de fotografie, materiale audio şi video, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Lina Grîu.
În Bucureşti, evenimentele de acum un an din Chişinău vor fi comemorate în Piaţa Universităţii.
Şi la Sibiu va avea loc o manifestare dedicata comemorarii protestelor anticomuniste de la Chişinău.
Mai mulţi tineri se vor aduna la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie '89, ridicat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Vulcan.
Şi la Suceava au loc manifestaţii organizate de grupul de acţiune şi atitudine civică "Noii Golani".
La ora 20.00, tineri cu lumânări în mână vor veni la biserica Trei Clopote din Suceava pentru a comemora victimele protestelor, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Mihaela Buculei.
La Piteşti, ceremonia va începere de la ora 19,30 la crucea ridicată în memoria eroilor cazuţi la Revoluţia din 1989 din Piaţa Vasile Milea. Mai mulţi piteşteni vor aprinde lumânări pentru a omagia memoria celor dispăruţi la Chişinău în urmă cu un an, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Constantin Paşol.
Violenţele au început după anunţarea victoriei comuniştilor
În urmă cu un an, era anunţată victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, după un scrutin marcat de acuzaţii de fraudă şi de presiuni politice, venite atât din partea opoziţiei liberale cât şi a societăţii civile.
Contestarea alegerilor care îi menţineau pe comunişti la putere a început în stradă, în seara zilei de 6 aprilie 2009, când mii de tineri au venit să protesteze.
Acesta a fost începutul a ceea ce ulterior a fost numit revoluţia Twitter din Republica Moldova.
Mesajele de convocare la proteste erau transmise prin intermediul reţelei de socializare Twitter şi prin SMS.
Pe 7 aprilie 2009, amploarea protestelor a crescut, însă manifestarea paşnică a tinerilor a fost deturnată de un grup de provocatori în violenţe soldate cu devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei, pe fundalul unei suspecte lipse de reacţii a forţelor de ordine.
Au urmat apoi câteva săptămâni de adevărată teroare, când tinerii erau ridicaţi din stradă, din salile de clasă sau din transport, duşi la poliţie, bătuţi şi forţaţi să depună mărturii false privind implicarea în violenţele din 7 aprilie.
Noua guvernare promite dreptate
Autorităţile moldovene au anunţat reţinerea unui poliţist participant la omorârea în bătaie a tînărului Valeriu Boboc.
La sfârşitul săptămânii trecute au fost făcute publice noi înregistrări video din noaptea de 7 aprile, din care se vede cum poliţiştii lovesc cu bestialitate tinerii întinşi la pământ.
15 poliţişti care apar în înregistrare au fost suspendaţi până la finalizarea anchetei.
Totodată, ministerul justiţiei a cerut Consiliul Superior al Magistraturii destituirea a 9 judecători care i-au judecat pe tineri în comisariatele de poliţie.