Comemorarea a 139 de ani de la moartea lui Avram Iancu
Zeci de delegaţii au depus coroane la mormântul lui Avram Iancu, apoi s-a oficiat o slujbă de pomenire.
Articol de Ilie Pintea, 11 Septembrie 2011, 12:16
Cinci mii de oameni participă la Ţebea, la comemorarea a 139 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Manifestările au început cu imnul naţional şi cu prezentarea onorului militar.
Zeci de delegaţii au depus coroane la mormântul lui Avram Iancu, apoi s-a oficiat o slujbă de pomenire.
Spre deosebire de alţi ani, accesul în cimitirul din Ţebea a fost restricţionat pentru persoanele care aveau asupra lor însemne sau steaguri ale partidelor politice; acestea au fost conduse într-o zonă învecinată cimitirului.
Chiar şi aşa, ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş - de altfel singurul membru al Guvernului prezent la Ţebea – a acuzat politizarea maniferstării şi a părăsit ceremonia înainte de discursurile celorlalte oficialităţi.
În replică, atât europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor cât şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, au declarat că discursurile lor nu au avut nici un fel de conotaţie politică, referindu-se strict la însemnătatea personalităţii lui Avram Iancu.
În schimb, politicienii prezenţi au criticat gestul lui Traian Igaş, care a plecat împreună cu delegaţia partidului democrat liberal în timp ce vorbea Crin Antonescu.
De altfel, liderii politici prezenţi au abordat alte teme decât manifestarea de la Ţebea în conferinţele de presă ulterioare evenimentului, tocmai pentru a nu amesteca semnificaţia sărbătorii cu subiectele din actualitatea internă.
Amploarea sărbătorii de la Țebea, la care au venit şi în acest an oameni din toate colţurile ţării, l-a determinat pe secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, să propună începerea unei campanii de strângere de fonduri pentru ridicarea unui panteon naţional la mormântul lui Avram Iancu.
Avram Iancu a fost unul dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti din Transilvania la Revoluţia de la 1848.
A fost conducătorul minerilor şi ţăranilor din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu s-a stins din viaţă pe 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în Cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.