Comemorare la Troiţa din faţa Sălii Radio
Lângă troiţa montată la Casa Radio s-a desfăşurat slujba, parastasul, slujba de pomenire a celor care în 22 decembrie s-au jertfit pentru libertatea noastră.
Articol de Remus Rădulescu, 22 Decembrie 2011, 11:57
La Troiţa de la Casa Radio are loc o ceremonie în memoria celor căzuţi în decembrie 1989.
Lângă troiţa montată la Casa Radio se desfăşoară slujba, parastasul, slujba de pomenire a celor care în 22 decembrie s-au jertfit pentru libertatea noastră.
Atunci, în 1989, în această zi foarte mulţi oameni s-au adunat în faţa clădirii radioului. Jandarmii erau pregătiţi, la intrarea principală, cu arma încăcată, iar porţile erau închise. Din fericire, nu s-a tras pentru că a existat o negociere între cei care se aflau în clădirea Radioului. Au urcat la etajul doi unde era emisia şi, pentru a nu lăsa impresia că este degringoladă, a fost adus un crainic profesionist, Coralia Meteleanu, care a făcut anunţul "Aici Bucureşti, România".
Se întâmpla după orele prânzului, în orice caz după fuga cu elicopterul a cuplului Ceauşeascu.
După anunţ au fost rostite celebrele vorbe ale unui alt crainic, Ionel Tudor: "Transmitem un comunicat important pentru ţară", după care Alexandru Mironov, care lucra la Radio, a anunţat ce se întâmpla aici. Toate aceste momente au fost rememorate aici prin ascultarea unui fragment audio din transmisia din 22 decembrie 1989 la Radio.
Slujba este acum la momentul cunoscut de toţi cei care au morţi în familie şi pe care-i pomenesc, "Veşnica pomenire". Se cântă toate.., se produce toată această ceremonie când se ridică coliva, colivă care îi simbolizează pe cei trecuţi dincolo.
Noi astăzi, în afară de faptul că-i pomenim pe eroi, facem un gest de admiraţie pentru ei, pentru că moartea lor nu a fost o moarte simplă, ci a fost o moarte eliberatoare pentru ei şi pentru noi. Sacrificul este gestul eroului, el se sacrifică pentru ceilalţi, pentru libertatea noastră şi de aceea ar trebui să ne gândim cu toţii azi, 22 decembrie, la cei 1104 oameni care au murit în revoluţia din decembrie şi la toţi ceilalţi care nu au avut această cruntă soartă şi nu şi-au dus sacrificul până la capăt, dar la toţi ceilalţi care au avut curajul să strige împotriva celor care au vrut să ne fie stăpâni şi ne-au terorizat atâţia ani în timpul comunismului.
Aşadar, un gest de admiraţie prin această ceremonie de pomenire la care asistă câteva zeci, aproape peste 100 de oameni împreună cu soldaţi aici, în faţa Sălii Radio, unde este montată troiţa care este o copie a celebrei statui "Victoria de la Samotrace", realizată de grecii din Rhodos, statuie conservată astăzi la Muzeul Luvru din Paris.
Această stautie reprezintă o fiinţă înaripată, dar cu aripile pe jumătate frânte.