Combaterea discriminării de sex ar avea "beneficii economice"
În România, pentru fiecare dolar pe care îl câştigă un bărbat, o femeie primeşte doar 90 de cenţi, arată datele Băncii Mondiale, care atrage din nou atenţia asupra discriminării femeilor la nivel global.
Articol de Adrian Cristea, 19 Septembrie 2011, 14:46
Combaterea discriminării de sex ar avea beneficii economice - atrage atenţia Banca Mondială într-un raport dat publicităţii luni, care arată că ţările care sunt interesate de implicarea femeilor au de câştigat în productivitate şi dezvoltare.
În ciuda unor progrese importante care s-au făcut în ultimii 25 de ani, rămân totuşi diferenţe majore de remunerare în cazul în care femeile ocupă acelaşi post şi au aceeaşi pregătire ca a colegilor lor bărbaţi.
În România, pentru fiecare dolar pe care îl câştigă un bărbat, o femeie primeşte doar 90 de cenţi - arată datele Băncii Mondiale, care atrage din nou atenţia asupra discriminării femeilor la nivel global.
Femeile sunt, de ce mai multe ori, angajate pe posturi mai prost plătite, considerate specifice, cum ar fi cel de secretară sau de asistentă medicală, iar numărul lucrătoarelor din sectorul public este mult mai mic decât al bărbaţilor - mai arată datele acestui studiu,
Conform Băncii Mondiale, în ciuda evoluţiei societăţii, la nivel global există în continuare diferenţe mari între bărbaţi şi femei în ce priveşte accesul la oportunităţi economice şi educaţie, precum şi reprezentarea în viaţa publică.
Raportul dezvăluie că, deşi accesul lor la educaţie a crescut, femeile se pregătesc de obicei în domenii slab remunerate.
Femeile antreprenor au firme mai puţin profitabile
De cele mai multe ori, femeile antreprenor au firme mai puţin profitabile, iar fermele deţinute de femei sunt mai mici decât ale bărbaţilor. În plus, vocea femeilor atât în spaţiul public, cât şi în cel domestic, este mult mai slabă decât a bărbaţilor.
Problema cea mai îngrijorătoare în multe state sărace, susţin specialiştii de la Banca Mondială, este mortalitatea excesivă în rândul fetelor şi femeilor.
Se estimează că în fiecare an mor aproape 4 milioane de femei sub 60 de ani.
Ana Revenga, director al Grupului pentru reducerea sărăciei din cadrul Băncii Mondiale, explică avantajele egalităţii dintre sexe.
"Mesajul princial al raportului este că egalitatea dintre sexe contează atât prin sine, cât şi pentru o strategie economică mai eficientă. Statele care vor folosi potenţialul forţei de muncă a femeilor vor avea o creştere importantă a productivităţii. În plus, egaliatea dintre sexe poate modela viitorul unei societăţi. Când mamele au acces mai bun la educaţie, atunci şi copiii lor vor fi mai educaţi", a spus Ana Revenga.
Recomandările Băncii Mondiale pentru comunitatea internaţională vizeză în principal măsuri de suplimentare a fondurilor pentru programe care să stimuleze inovaţia şi să asigure un acces corect la educaţie.