Comandantul Paradei Naţionale invitat la RRA
General locotenent Adrian Tonea despre Parada Militară Naţională în An Centenar.
Articol de Radu Dobriţoiu, 01 Decembrie 2018, 13:25
Bucureştiul va găzdui astăzi cea mai mare Paradă Naţională de după 1990. Vor trece pe sub Arcul de Triumf mii de militari, peste 200 de mijloace tehnice, vor fi prezenţi şi militari din ţările aliate şi partenere, care vor defila alături de trupele româneşti.
Radu Dobriţoiu a realizat un interviu în exclusivitate cu comandantul acestei parade, general locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, veteran al teatrelor de operaţii, aflat pentru a patra oară în fruntea defilării de 1 Decembrie, de la care aflăm care sunt premierele din acest an.
Radu Dobriţoiu: Domnule general Adrian Tonea, Parada Naţională în Anul Centenar urmează să fie cea mai mare din ultimii ani. Ce efective vor defila?
Adrian Tonea: Vor fi aproximativ 4.000 de militari, 500 de militari străini, circa 200 de mijloace tehnice, 50 de mijloace aeriene şi 15 cai.
Radu Dobriţoiu: În premieră, parada va fi deschisă cu blocurile compuse de tehnica militară. De ce s-a luat această decizie?
Adrian Tonea: Deschidem Parada Naţională cu Forţele Aeriene întrucât Forţele Aeriene au fost dotate în ultima perioadă cu mijloace noi de luptă, iar acelaşi lucru putem să vorbim şi despre tehnica militară. Să prezentăm românilor profesionalism, încredere, curaj, forţă, demnitate şi nu în ultimul rând loialitate şi respecte faţă de valorile naţionale. Este într-adevăr o începe a schimbării Paradei Militare Naţionale, dar cu siguranţă acest lucru va plăcea tuturor celor care vor urmări Parada Militară Naţională.
Radu Dobriţoiu: Această modificare are şi un scop practic pentru că tehnica va reuşi să fie dusă mai repede către terenurile de instrucţie pentru a nu rămâne mult timp pe străzile din capitală.
Adrian Tonea: Şi acesta este un obiectiv şi e bine că l-aţi sesizat, de a încerca să fluidizăm traficul în zona centrală a Capitalei.
Radu Dobriţoiu: Care sunt noutăţile la tehnica militară prezentată?
Adrian Tonea: În primul rând, maşinile de luptă al infanteriei Piranha 5, care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române, în perioada următoare. Un alt element de noutate îl reprezintă un sistem de rachete sol-aer Patriot, din dotarea forţelor armate americane, dislocate în Europa, care vor intra în dotarea Armatei României în perioada următoare. Alte elemente de noutate îl reprezintă detaşamentele în ţinute specifice epocii. Uniformele sunt croite păstrând autenticitatea detaliilor şi aspectul general al uniformelor şi aspectul general al uniformelor din acea vreme. Vorbim de asemenea de un detaşament de rezervişti voluntari, care vor defila în premieră la o paradă militară naţională, de Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, drapelul asociaţiei fiind purtat de plutonierul major Ionuţ Putoi, rănit în Afganistan, dar şi câştigător a două medalii de aur la Jocurile Olimpice Invictus. Un alt element de noutate îl reprezintă un detaşament al forţelor armate americane, de la Baza 99 Aeriană Deveselu. Tot în premieră, va defila la Parada Militară Naţională Colegiul Naţional Militar Alexandru Ioan Cuza din Constanţa, reînfiinţat anul acesta. Detaşamentele străine, nu neapărat că reprezintă o noutate, dar dimensiunea este consistentă, participă 20 de ţări, constituite în 21 de detaşamente, pentru a doua oară participă la Parada Militară Naţională, forţele aeriene canadiene cu patru avuioane F-18. Şi nu în ultimul rând vom mai prezenta un detaşament călare, care aminteşte de tradiţiile cavaleriei Armatei României din Primul Război Mondial. Pe unul din cai va defila generalul de brigadă Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, îmbrăcat cu o uniformă identică cu cea purtată de mareşalul Alexandru Averescu.
Radu Dobriţoiu: Cavaleria şi Muzicile Militare vor încheia parada. Probabil va fi un spectacol unic.
Adrian Tonea: Sperăm să fie într-adevăr un spectacol unic în capitala ţării, Bucureşti.