Școlile guleniste din nou pe agenda româno-turcă
Ministrul turc a spus autorităţile române vor primi o listă cu firme active în România, inclusiv instituţii de învăţământ, care ar susţine mișcarea gulenistă.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 August 2016, 16:50
Vicepremierul turc si ministru al Dezvoltarii, Lutfi Elvan, a declarat, astazi, la Bucuresti, că Ankara va trimite autorităţilor române o listă cu firme active în România, inclusiv instituţii de învăţământ, care, potrivit autorităţilor turce, ar susţine financiar mişcarea gulenistă acuzată de puterea din Turcia că a organizat puciul eşuat acum o lună.
Lutfi Elvan a dat asigurari că economia turcă este puternică în pofida puciului eşuat de luna trecută şi că afacerile cu România sunt binevenite în continuare.
Vicepremierul Lutfi Elvan a declarat că marile firme turce vor continua să investească în România iar ca să convingă autorităţile şi opinia publică din România că economia Turciei nu e afectată de situaţia politică, el a venit însoţit şi de câţiva reprezentanţi ai unor partide politice turce care au declarat la rândul lor că în Turcia predomină unitatea şi stabilitatea.
Vicepremeirul turc nu a precizat însă în ce stadiu sunt diverse proiecte comune româno-turce, inclusiv proiectul cablului subteran pe sub Marea Neagră pentru transport de energie electrică.
Lutfi Elvan a raspuns la o intrebare Radio Romania privind recentele arestari de administratori de companii private din Turcia, că investitorii străini nu trebuie să se teamă de epurări, ci doar acele firme care finanţează mişcarea Gulenistă, considerată teroristă de guvernul de la Ankara. Vicepremierul turc s-a referit şi la firme din România:
„Toate informatiile legate existenţa sau nu în România a unor firme care susţin financiar mişcarea Gulenistă sunt transmise prin intermediul ambasadei Turciei la Bucureşti reprezentanţilor statului român. Printre aceste firme pot exista şi instituţii de învăţământ. Sunt convins că statul român, fiind prietenul şi aliatul nostru, va lua măsurile necesare” a spus Lutfi Elvan.
Trebuie menţionat că cele mai multe dintre aceste instituţii de învăţământ au administratori români.
Vicepremierul turc nu a precizat ce fel de măsuri speră de la autorităţile române ci a spus doar că, după părerea sa, acestea vor acţiona corect.
Lutfi Elvan a mai declarat, că dind iscuţiile cu oficialii români, Bucureştiul susţine în continuare aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi a spus că speră că vizele pentru turci vor fi ridicate cât mai curând.
Vicepremierul turc a reproşat că Turciei i s-ar impune condiţii şi criterii de aderare mai dure decât altor state care au devenit deja membre al Uniunii.
În prezent mai multe ţări membre, între care Germania, condiţionează ridicarea regimului de vize pentru turci de adaptarea legislaţiei turce în domneiul terorismului la criteriile şi valorile europene.
În principal, europenii consideră că această legislaţie este prea vag formulată, lucru care permite prea uşor arestări.