Școli și grădinițe fără autorizație în Caraș-Severin
127 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Caraş-Severin nu au autorizaţie de funcţionare pentru că fie nu au apă potabilă, fie grupurile sanitare lasă de dorit.
Articol de Mario Balint, 28 August 2014, 09:29
127 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Caraş-Severin, din cele 490 existente pe raza judeţului, nu au autorizaţie de funcţionare pentru că fie nu au apă potabilă, fie grupurile sanitare lasă de dorit, informează Direcţia de Sănătate Publică a judeţului.
De asemenea, alte 27 de unitati se afla in curs de autorizare. Şcolile, care nu vor obţine certificatul de funcţionare până în 15 septembrie, riscă sancţiuni. Acţiunile de control vor începe în 16 septembrie şi se vor realiza atît în unităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural.
Doar 43,74% din unitatile de invatamant sînt racordate la canalizare, a afirmat prof. Ioan Moatar, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin, la sedinta Comisiei de Dialog Social.
Școli cu "probleme de legislație"
În judeţul Caraş-Severin, 225 de unităţi şcolare au încălzire de la centrale cu lemne, iar 98 de unităţi şcolare au centrale cu gaz, se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Conform legii, aceste unităţi trebuie să aibă fochişti, altfel, funcţionarea centralelor nu este autorizată.
Din păcate, legea nu permite angajarea acestora.
Mai multe şcoli au rămas şi fără femei de serviciu şi nu pot angaja altele.
Situaţia este fără rezolvare, deoarece posturile pot fi deblocate numai prin modificarea legislaţiei.
În Caraş-Severin sosesc, în perioada următoare, 16 microbuze noi pentru trasportul elevilor. O parte au sosit deja, altele urmează să sosească.
Dar primăriile, care administrează aceste microbuze, nu pot angaja şoferi. Deocamdată două primării din judeţ au semnalat că au microbuze pentru elevi, dar nu pot angaja şoferi care să le conducă.