Colegiul National „Coriolan Brediceanu” din Lugoj
Istoria Colegiului National „ Coriolan Brediceanu” din Lugoj incepe in urmă cu aproape 180 de ani.
Articol de Alina Bujancă, 11 Martie 2016, 13:04
Istoria Colegiului National „ Coriolan Brediceanu” din Lugoj incepe in urmă cu aproape 180 de ani. Acesta a fost infiinţat in 1837 de călugări minoriti din Lugoj, sub forma unui gimnaziu , o şcoala gramaticală unde se preda în limba latină.Dupa 1850, a devenit gimnaziu superior cu predare în germană, cu o programă îmbunătăţită şi un numar mai mare de clase . Numele actual l-a primit după Marea Unire, în toamna anului 1919, când s-a transformat în Liceul de băieţi „ Coriolan Brediceanu”, fiind botezat astfel în semn de preţuire pentru marele luptător pentru drepturile românilor bănăţeni şi transilvăneni, Coriolan Brediceanu.
Patronul spiritual al unităţii de învăţămînt s-a născut la Lugoj în 1849, a urmat Facultatea de Drept la Budapesta, după care s-a intors in oraşul său natal unde şi-a deschis un cabinet de avocatură.Acesta s-a remarcat în câteva procese politice de notorietate, pledând în favoarea românilor, de multe ori fără să pretindă onorariu. „Este unul dintre simbolurile luptei pentru emanciparea naţională în Banat şi Transilvania.Nu a fost însă un naţionalist, nu a fost un xenofob. Nu putea să fie, pentru că s-a născut şi format în Banatul cosmopolit, unde nationalităţile existente, români, maghiari, sârbi, germani,bulgari, slovaci, au convieţuit şi convieţuiesc în bună înţelegere” spune directorul unităţii, prof.Gheorghe Bancu.
Coriolan Brediceanu fost ales în Parlamentul de la Budapesta unde a pledat pentru apărarea drepturilor românilor având şi un talent oratoric de exceptie sustinut si de o cultură temeinică. „Era poreclit „leul sau tunul cel mare”, cuvintele lui loveau cu forţa obuzelor unui tun. A înteles că păstrarea identităţii naţionale se poate realiza prin emancipare culturală, prin luminarea naţiei. Brediceanu a reuşit să coaguleze în jurul lui un grup de intelectuali lugojeni cu care a organizat conferinţe, evenimente teatrale şi corale, în care era promovată spriritualitatea Banatului.A rămas ca o figură înaltă, „ o coloană de lumină in istoria si cultura Banatului, după cum a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ordodoxe Romane” – a precizat prof. Gheorghe Banu, care este convins că personalitatea, forţa şi prestigiul lui Coriolan Brediceanu s-a transferat şcolii care îi poartă numele şi care a dobândit apoi prestigiu prin truda unor generaţii de dascăli cu har.Însă” laurii de glorie” de pe frontispiciul acestei scoli au fost adusi de absolvenţii unităţii de învăţământ.Printre aceştia se numără Traian Vuia,pionierul aviaţiei mondiale, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,acad.Pius Brânzeu, acad. Ion Gheorghe Boldea, scriitorul Nicolae Breban artistul liric Traian Grozăvescu, Zeno Vancea sau Valeriu Braniste.
Şcoala emană un magnetism aparte asupra elevilor din întreaga zonă a Lugojului, fiind râvnită de mulţi copiii merituoşi din unităţile gimnaziale, dovadă stând concurenţa acerbă pentru intrarea la liceu.Mărturie stau si rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele şcolare: cele 35 de premii de anul trecut la faza judeţeană, cele 8 premii si menţiuni la faza naţională, plus rezultatele bune obţinute deja la olimpiadele de anul acesta, aflate în plină desfăşurare.
Directorul adjunct,Mihaela Bână,profesoară de limba si litratura română, declară că majoritatea covârşitoare a absolvenţilor liceului urmează o facultate.”Absolvenţii noştri ne fac cinste. 95% dintre ei se integrează în învăţământul superior, la facultăţi de prestigiu, cum ar fi medicină sau politehnică atât în ţară cât şi şi la universităţi prestigioase din Europa şi chiar din SUA. Anul trecut am avut o studentă la Cambrige . De asemenea, un absolvent de la noi este student la Imperial College din Londra”-spune cu mândrie Mihaela Bână, care predă în acest liceu de 15 ani.Dealtfel, aici funcţionează şi o secţie germană care duce mai departe tradiţia învăţământului în stil nemţesc din Lugoj.
„ Bredicenist-este un fel de titlul de glorie. Este diploma unei şcoli prestigioase si o garanţie a unei bune pregătiri pentru viitor” spune prof.Mihaela Bână explicându-ne termenul pe care îl folosesc elevii atunci când sunt întrebaţi unde învaţă.
Îmbrăcaţi în uniforme bleumarin , brediceniştii îşi respectă blazonul. Au parte de o bază materială foarte bună,participă la activităţi extracuriculare, excursii tematice în ţară şi străinătate, beneficiază de parteneriate şcolare şi, nu în ultimul rînd, au parte de distracţie.” Din toate copiii au ceva de învăţat”-spun, cu zîmbetul pe buze, dascălii de aici .
AUDIO: