Codul roşu pentru Prut şi Siret, valabil până duminică
Hidrologii au prelungit până duminică, la ora 16:00, codul roşu de inundații pentru râurile Prut şi Siret. Persoanele care vor să contribuie cu bani, pot face donaţii în conturi special deschise.
03 Iulie 2010, 11:33
Hidrologii au prelungit până duminică, la ora 16:00, codul roşu pentru râurile Prut şi Siret.
Meteorologii au transmis o nouă avertizare Cod galben de ploi, de duminică - ora 9.00 - până luni, la ora 9.00, valabilă pentru Moldova şi zona Carpaţilor Orientali, potrviit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Vor fi afectate de ploi judeţele Maramureş, Bistriţa - Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaşi, Vrancea, Buzău şi Prahova.
Începând cu data de 2 iulie, ora 17,00, prefectul judeţului Ialomiţa a instituit stare de alertă în localităţile Feteşti, Stelnica şi Borduşani.
Pe Dunăre, nivelul apelor este în creştere în aval de Porţile de Fier şi debitele vor rămâne ridicate cel puţin trei săptămâni, conform Administraţiei Naionale Apele Române.
În baziul Siretului însă debitul apelor a început să scadă. Peste 2000 de militari din ministerele de interne şi apărării acţionează pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor produse de inundaţii.
Toate detaliile privind avertizările le puteţi citi aici.
Premierul şi şeful statului au vizitat zonele afectate
Premierul Emil Boc a declarat că autorităţile sunt preocupate în acest moment să găsească soluţii pentru a face faţă, peste o săptămână, unor inundaţii la Galaţi şi Brăila, cauzate de debitul mare al râului Siret la vărsarea în Dunăre.
Şeful executivului a mai spus că vârful de sarcină pe Dunăre este aşteptat pe data de 9 iulie, când va atinge, probabil, 690 de centimetri.
Premierul a anunţat că până duminică vor fi terminate scenariile tehnice pentru evitarea pagubelor în zona judeþelor Brăila, Galaţi şi Tulcea. El a precizat că din analizele întocmite se pare că nu vor putea fi evitate inundaţiile din anumite zone de risc.
Localnicii din comuna Săuceşti, judeţul Bacău, au vorbit cu preşedintele Traian Băsescu despre necesitatea construirii unui dig care să îi apere de furia Siretului.
Oamenii i-au cerut preşedintelui sprijin pentru a nu ajunge într-o situaţie similară celei de acum 2 ani.
Numărul victimelor se ridică la 23
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor a crescut la 23 după ce, potrivit corespondentului nostru Mihaela Buculei, scafandrii de la Unitatea Specială de Intervenţie au gasit sâmbătă un cadavru în apele pârâului Hatnuţa din judeţul Suceava.
În urma identificării, s-a stabilit că este vorba de un tânăr de 26 ani, dispărut săptămâna trecută. El fusese surprins de o viitură în timp ce conducea un autoturism.
Un număr de 54 de persoane au fost evacuate, în ultimele 24 de ore, din calea apelor, 36 de localităţi din 12 judeţe (Bacău, Botoşani, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Mureş, Olt, Tulcea şi Vâlcea) fiind afectate de inundaţii, se arată în ultimul bilanţ privind situaţia evenimentelor produse de fenomenele meteo al IGSU.
Potrivit bilanţului, în total, au fost afectate 1.600 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 29 subsoluri, 1.197 de locuinţe, iar o locuinţă a fost distrusă.
Au fost inundate 1.504 de hectare teren arabil, 1.148 hectare păşuni şi fâneţe, 20 hectare păduri, şapte obiective socio - economice, un drum naţional, patru drumuri judeţene, 11 drumuri comunale, nouă podeţe, iar 111 fântâni au fost colmatate.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a decis distribuirea a 45 de locuinţe modulare pentru sinistraţi.
Lucrările pentru amenajarea unei tabere de sinistraţi au fost începute sâmbătă dimineaţă, în curtea SC Transport Mixt SA Dorohoi, pe strada Dumbrava Roşie.
Primele locuinţe modulare repartizate au fost dotate, pentru început, cu paturi, pături şi lenjerie de pat.
Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat, într-o şedinţă de urgenţă, alocarea sumei de 2.200.000 lei pentru ajutorarea persoanelor din zonele afectate de inundaţii.
Persoanele care vor să sprijine victimele inundaţiilor pot face donaţii, pentru mai multe informaţii citiţi aici.
Autorităţile iau în calcul riscul apariţiei focarelor de infecţie
Autorităţile iau în calcul şi riscul apariţiei unor focare de infecţie după ce se vor retrage apele. Astfel, Direcţiile de sănătate publică sunt pregătite să vaccineze populaţia în caz de necesitate, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
“Riscul de a apărea unele focare există întotdeauna. Important este că autorităţile de sănătate publică şi-au luat toate măsurile de prevenire, populaţia a fost instruită să nu bea apă din fântânile care nu au fost dezinfectate şi curăţate.
“Locurile în care populaţia a fost evacuată, acolo este un control al Direcţiilor de sănătate publică pentru a preveni apariţia unor focare sau a unor infecţii în zonele respective” a declarat Raed Arafat.
Puteţi consulta harta zonelor afectate de inundaţii aici.