Cod de conduită pentru oamenii politici în raport cu justiţia
Ministrul justiţiei spune că este nevoie de stabilirea unor repere agreate de comun acord privind atitudinea pe care oamenii politici ar trebui să o aibă când fac declaraţii.
Articol de Alina Bordeiaşu, 17 Ianuarie 2014, 14:21
Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de Cod de conduită pentru oamenii politici în raport cu justiţia.
În favoarea adoptării unui astfel de cod s-au pronunţat mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii în timpul dezbaterilor de ieri, la finalul cărora CSM a adoptat raportul Inspecţiei Judiciare, în care erau criticate afirmaţii ale premierului Victor Ponta şi ale altor politicieni, referitoare la faptul că Adrian Năstase ar fi un condamnat politic după sentinţa definitivă dintr-un dosar de corupţie.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, crede că este nevoie de stabilirea unor repere agreate de comun acord privind atitudinea pe care oamenii politici ar trebui să o aibă atunci când fac declaraţii publice.
Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu spune că un cod de conduită ajută doar dacă politicienii cred în respectivele valori morale şi dacă ţin cont de reglementările cuprinse în acel cod. În caz contrar, contează prea puţin, spune Georgiana Iorgulescu.
Ea precizează că un cod de conduită pentru parlamentari a fost o promisiune în cadrul strategiei naţionale anticorupţie. Un cod al politicienilor, aşa cum propune ministrul justiţiei, revine în sarcina partidelor politice, este de părere Georgiana Iorgulescu.
"Fiecare partid politic ar trebui să îşi facă în interiorul propriului statut al partidului un anume cod de conduită.
"Nu cred că se poate reglementa la nivel general cum să se comporte politicianul în România, asta este o treabă care ţine de bucătăria internă a partidelor şi ar fi foarte bine să o facă", spune Georgiana Iorgulescu.
Cod de conduită, "într-o societate normală"
Deputatul PSD Florin Iordache spune că un cod de conduită este necesar, nu doar pentru că urmează o perioadă electorală.
"Politicienii în general au nevoie de un cod de conduită. În actuala Constituţie parlamentarii au dreptul la opinii politice, dar fără a ataca anumite instituţii fundamentale ale statului.
"Una peste alta, cred că codul de conduită este necesar nu pentru că urmează nişte alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, pentru o societate normală este nevoie de un cod de conduită", spune Florin Iordache.
În schimb, vicepreşedintele PDL, Alin Tişe susţine că acest cod nu are rost, atâta timp cât există deja Constituţia, care obligă la respectarea principiilor democratice şi a statului de drept.
"Este o încercare de manipulare, pentru că în calea politicienilor USL nu poate sta nici măcar acest cod. În prezent, legislaţia din România este suficientă pentru ca politicienii să respecte normele de drept şi să se abţină de la atacurile permanente pe care în momentul de faţă le fac la statul de drept şi la democraţia din România", spune Alin Tişe.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, intenţionează să organizeze o dezbatere amplă cu politicienii, judecătorii, procurorii şi societatea civilă, care să se finalizeze cu un document, codul de conduită politică cu privire la justiţie.