Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România primeşte zeci de reclamaţii din partea bolnavilor din toată ţara
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România primeşte zeci de reclamaţii din partea bolnavilor din toată ţara, care nu îşi găsesc medicamentele prescrise.
Articol de Florin Lepădatu, 21 August 2023, 14:52
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România primeşte zeci de reclamaţii din partea bolnavilor din toată ţara, care nu îşi găsesc medicamentele prescrise şi s-au înscris pe listele farmaciilor în aşteptarea aprovizionării. Preşedintele organizaţiei, Radu Gănescu, susţine că face zilnic demersuri către instituţiile statului pentru rezolvarea acestei probleme.
Radu Gănescu: ”Din păcate, multe medicamente s-au retras din România și acest proces încă nu s-a stopat. Sunt câteva reglementări care sper că vor duce la stoparea acestui proces de plecare a medicamentelor din farmacii. Din păcate, este și problema stocurilor, pentru că există o cerere foarte mare și producție mică. Prima piață care este afectată sunt piețele care sunt instabile, România fiind una dintre ele la nivel european. În general, cam în toate categoriile de pacienți există anumite probleme de acces la medicamente. De câte ori mi se atrage atenția, încerc să mă duc către zona Agenției Naționale a Medicamentului, să fac sesizări, sau către Ministerul Sănătății.”
Agenţia Naţională a Medicamentului dă asigurări că nu există riscul dispariţiei vreunui medicament de pe piaţă şi că problemele care apar sunt cauzate de sincope în aprovizionare. Pentru a asigura existenţa în continuare a multor medicamente care erau extrem de ieftine, preţurile au fost majorate de la 1 august, astfel încât să acopere costurile de producţie, a explicat, la Radio România Actualităţi, Răzvan Prisada, preşedintele agenţiei.
Răzvan Prisada: ”Prețurile acestor medicamente este strict reglementat prin lege de către Ministerul Sănătății și el nu poate și nu a putut fi ajustat ca liber pe piață, așa cum s-a întâmplat în cazul altor produse de consum. Măsurile și-au propus să ducă la reapariția în piață a unei trei serii de medicamente care nu mai erau prezente din această cauză. Costau mai puțin la vânzare decât era costul de producție. Ceea ce ne dorim noi este să asigurăm continuitatea distribuirii pe întreg teritoriul României a medicamentelor de care pacienții au nevoie. Pentru că există, pe de o parte, anumite molecule care lipsesc, pe o zonă mai largă - ne referim la întreaga Europă, dar cele mai multe cazuri sunt discontinuități în aprovizionare.”