CNAS promite că își va plăti datoriile către spitalele europene
Autoritățile susțin că românii vor putea beneficia în continuare de tratamente în străinătate, în ciuda datoriilor de peste 200 de milioane de euro către spitale din Europa.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 18 Septembrie 2014, 13:30
Autoritățile susțin că românii vor putea beneficia în continuare de tratamente în străinătate, în ciuda datoriilor de peste 200 de milioane de euro către spitale din Europa.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate promite într-un comunicat că va plăti banii eșalonat.
Anunțul survine solicitării făcute de Federația Asociațiilor de Români din Străinătate, care cere guvernului să plătească urgent datoriile, pentru că altfel spitalele europene nu vor mai efectua intervenții chirurgicale sau tratamente pentru bolnavii români care merg la tratament folosind cardul european de sănătate.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate are de plătit în total 212 milioane de euro, iar țările către care are cele mai mari restanțe sunt: Germania, Austria, Italia și Franța.
Cea mai mare parte din sumele datorate nu a depășit termenul de decontare scadent, prevăzut de legile europene, explică CNAS, precizând că acesta este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată în evidența sa.
Dacă documentele sunt contestate, termenul ajunge la 36 de luni.
Responsabilii Casei mai susțin că s-au întâlnit anual cu reprezentanți ai țărilor unde sunt acumulate cele mai mari datorii pentru serviciile medicale acordate cetățenilor români și s-a convenit ce sume vor fi decontate în fiecare an, tocmai ca să nu se creeze blocaje.
Comunicatul CNAS mai spune, în final, că regulamantul european prevede că "nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale într-o altă țară pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de statul din care provine asiguratul".