Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara funcţionează
Ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu a precizat luni că activitatea de la Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara nu s-a întrerupt, aşa cum a informat şeful acesteia.
Articol de Alina Bujancă, 01 Aprilie 2013, 19:18
Ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu a precizat luni că activitatea de la Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara nu s-a întrerupt, aşa cum a informat şeful acesteia, Marian Gaşpar.
Acesta a trimis un comunicat în care anunţa că activitatea chirurgicală este întreruptă, întrucât nu sunt bani pentru materiale sanitare şi medicamente.
Eugen Nicolăescu a luat legătura cu spitalul şi a cerut o anchetă pentru clarificarea lucrurilor.
"Astăzi, 1 aprilie, a avut loc deja o intervenţie chirurgicală, operată de domnul doctor Horia Feier, deci nu există nici o ipoteză de închidere a Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi, ca atare, conducerea institutului nu confirmă comunicatul domnului profesor Marian Gaşpar.
"Eu cred că acolo este şi o problemă de management. Un manager serios nu ar fi trebuit să permită să se ajungă la o asemenea situaţie", a declarat ministrul sănătăţii.
Lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare, o realitate
La Clinica de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Cardiologie din Timişoara nu se mai operează decât urgenţele, în timp ce bolnavii cronici, programaţi pentru operaţie, au fost amânaţi.
Decizia a fost anunţată astăzi, printr-un comunicat de presă, de către şeful clinicii, doctorul Marian Gaşpar, şi a fost motivată de lipsa materialelor şi a medicamentelor necesare actului medical.
Practic, ultima operaţie în această secţie a avut loc pe 26 martie.
"Sunt bolnavi internaţi. În principiu, se pot rezolva urgenţele vitale, deci nici un bolnav care este în pericol să moară nu este lăsat să moară. Pentru cazurile cronice lipsesc anumite repere şi din acest motiv anumite operaţii nu se pot face", a declarat medicul Mioara Cocora.
Culmea este că managerul Institutului de Cardiologie din Timişoara, Ranko Szuhanek, nu a fost anunţat oficial în legătură cu această situaţie şi nici nu a reuşit să ia legătura cu şeful Clinicii de Chirurgie.
"Acest comunicat al domnului profesor a venit ca un trăsnet din cer senin. Era foarte normal să aflu eu în primul rând, să ne consultăm cu şefii de secţii, de departamente şi să vedem dacă o asemenea măsură se impune", a spus Ranko Szuhanek.
Managerul Institutului de Cardiologie recunoaşte că unitatea pe care o conduce este subfinanţată şi că, pentru a se duce la bun sfârşit operaţiile, pacienţii şi-au cumpărat o parte din medicamentele şi materialele necesare.