Cine plătește impozitul de 2% când o casă e dată în plată?
Guvernul spune că plătește cel care predă cheile, dar alții spun că impozitul n-ar trebui perceput întrucât "darea în plată nu reprezintă un act de vânzare".
13 Mai 2016, 19:20
Notarii ar putea avea, săptămâna viitoare, un răspuns din partea Ministerului de Finanţe cu privire la Legea dării în plată intrată astăzi în vigoare şi despre care susţin că nu o pot aplica în lipsa unor norme metodologice.
Principala lor nelămurire este acum dacă şi cum se calculează impozitul de 2%. Secretarul de stat, Gabriel Biriş a afirmat, la Radio România Actualităţi, că, pentru moment, nu poate comenta dacă din punct de vedere juridic, actul normativ poate sau nu să fie pus în practică, însă, fiscal, el va fi operabil după clarificarea procedurii de calcul a impozitului.
Gabriel Biriş: Este evident că nefiind o scutire, darea în plată generează un venit impozabil pentru cel care dă cheile, cum se zice. Trebuie să clarificăm la ce bază se calculează acel procent de 2%. Poate fi valoarea creanţei pentru care se face darea în plată, sau valoarea de piaţă a bunului, dar cred că, mai degrabă, va fi vorba despre valoarea creanţei pentru care se face darea în plată.
Reporter: Cu alte cuvinte, cel care dă cheile ar trebui să plătească acel 2%.
Gabriel Biriş: Da, da.
Reporter: Când credeţi că va fi şi definitivată această nelămurire?
Gabriel Biriş: Răspunsul va fi dat Camerei Notarilor probabil săptămâna viitoare, pentru ca să ştie şi dânşii ce au de făcut.
Avocatul Gheorghe Piperea spune, însă, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că procentul de 2% nu poate fi aplicat persoanei care predă cheile, întrucât darea în plată nu reprezintă un act de vânzare.