Chestorul Constantin Manoloiu, pus sub învinuire de procurori
Chestorul de poliţie Constantin Manoloiu a fost pus sub învinuire de Parchetul General, fiind acuzat că nu a respectat dispoziţiile privind organizarea rerefendumului din 29 iulie.
07 August 2012, 09:19
Chestorul de poliţie Constantin Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost pus sub învinuire de Parchetul General, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva intereselor publice, informează redactorul Radio România, Roman Muşat.
Potrivit unui comunicat al ministerului public, chestorul este acuzat că nu a respectat dispoziţiile din hotărârea de guvern care au vizat organizarea referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României.
"Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României", se arată în comunicat.
După ce a fost audiat de procurori , Constantin Manoloiu a precizat că, atunci când a comunicat că "nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente" , el nu a făcut decât să execute un ordin de informare către fostul ministrul de Interne, Ioan Rus.
După ce a fost pus sub învinuire de procurori, chestorul a spus că nu poate să îşi asume o cifră asupra căreia are incertitudini.
"Nu mă simt bine, după o carieră profesională în care am condus anchetele din ţara asta în vremuri extraordinare să ajung la sfârşit de carieră să fiu învinuit. Nu am recunoscut această vină, eu apreciez că nu există nicio faptă penală şi rămâne să demonstrez. Nu mi-e teamă, pentru că eu am spus un lucru real. Nu pot să îmi asum o cifră asupra căreia am incertitudini', a spus Constantin Manoloiu la ieşirea din sediul Parchetului General.
Chestorul mai spune că nu se simte ameninţat de declaraţiile făcute la adresa sa de către preşedintele suspendat Traian Băsescu, pe care le-a perceput mai degrabă ca pe nişte atenţionări.
Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a comunicat Curţii Constituţionale a semnat o adresă transmisă Curţii Constituţionale în 1 august 2012, în care este notat faptul că în listele electorale permanente utilizate la referendum au fost înscrise un număr de 18.292.514 persoane.
O a doua adresă trimisă Curţii de chestorul Manoloiu arată că în bazele de date există nereguli cu privire la cetăţenii români morţi sau aflaţi în străinătate, în final notând că datele pot afecta numărul total al cetăţeanilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente.
Totodată, chestorul a scris că nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente.