Certificatul energetic "creşte preţul locuinţelor"
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare afirmă că preţul locuinţelor va creşte iniţial cu contravaloarea certificatului energetic. Pe termen mediu ar urma să crească preţurile locuinţelor cu clasă energetică superioară.
Articol de Bogdan Mihai, 29 Decembrie 2010, 15:53
Prevederile din Legea 372/2005 privind certificatul energetic intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 şi pentru locuinţele din blocurile reabilitate termic, afirmă ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea.
Ea a menţionat că acest certificat se va obţine mai usor în cazul locuinţelor reabilitate termic.
Potrivit Agerpres, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat.
Certificatul va atesta eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţa energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.
Potrivit evaluărilor unor companii imobiliare, apartamente din România se încadrează în clasa energetică C şi D.
Preţurile anunţate de firmele specializate în auditul energetic al unei locuinţe variază între trei şi cinci euro pe metrul pătrat, fără TVA.
Guvernul anunţa la mijlocul anului că au fost atestaţi tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialişti ca auditori energetici pentru clădiri.
În cazul tranzacţiilor în curs, certificatul nu este obligatoriu
Conform prevederilor executivului, precontractele semnate şi încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuinţe, precum şi documentaţiile depuse la instituţiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuinţe, înregistrate înainte de 1 ianuarie 2011, se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data încheierii/înregistrării acestora.
Aplicarea prevederilor referitoare la obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe, incluse în articolul 13, alineatele 1 si 2 din Legea 372/2005, a fost amânată de Guvern până la 1 ianuarie 2011, prin ordonanţă de urgenţă.
Decizia a fost luată în urma avertizărilor venite de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi de la specialiştii imobiliari, potrivit cărora necesitatea obţinerii acestui certificat energetic va duce la majorarea cu 5 - 10% a preţurilor la casele vechi.
Totodată numărul tranzacţiilor imobiliare pentru segmentul locuinţelor construite înainte de anul 2000 va scădea cu circa 5%, în primele 2 - 3 luni din 2011, ca urmare a introducerii, de la 1 ianuarie, a obligativităţii certificatului energetic, a declarat managerul unei agenţii imobiliare din capitală, Oltiţa Iorgulescu.
"În prezent, în Bucureşti majoritatea clădirilor construite înainte de anul 2000 nu au certificatul energetic prin care potenţialul cumpărător sau chiriaş să fie informat asupra performanţei energetice a apartamentului. La cerere, putem recomanda un evaluator care va elibera certificatul în circa 15 zile, preţul mediu fiind de 900 lei pentru un apartament cu trei camere, de exemplu.
"Într-o primă fază, proprietarul va creşte preţul de vânzare cu contravaloarea certificatului energetic, în medie cu 500 de euro. Pe termen mediu, însă, ne aşteptăm la creşteri mai mari de preţ pentru locuinţele încadrate energetic în clasele A şi B, când cetăţenii vor înţelege beneficiile locuirii într-o clădire care consumă mai puţină energie", a declarat pentru Oltiţa Iorgulescu.
În aceste clase se încadrează majoritatea locuinţelor noi şi a celor reabilitate termic. Preţul acestora ar urma să crească mai mult după introducerea atestării termice.
În apartamentele din alte ţări, consumul mediu de energie este de 50-60 de kilowaţi-oră pe metrul pătrat. În România este între 150 şi 250 de kilowati-oră pe metrul pătrat, potrivit reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării.