Cererile pentru reabilitare termică, depuse din 15 noiembrie
Până la jumătatea lunii noiembrie, edilii caută diverse soluţii pentru asigurarea celor 40% din investiţie pe care trebuie să le asigure primăriile şi proprietarii locuinţelor.
Articol de Alina Bujancă, 10 Noiembrie 2012, 13:35
Autorităţile locale din toată ţara finalizează în aceste zile cererile de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri europene.
Până la 15 noiembrie, când se dă startul la depunerea solicitărilor, edilii caută diverse soluţii pentru asigurarea celor 40% din investiţie pe care trebuie să le asigure primăriile şi proprietarii locuinţelor.
Pentru a nu se bloca proiectele, în unele zone consiliile locale au decis să acorde o serie de facilităţi la plată pentru cota care urmează a fi suportată de locatarii cu venituri mici.
La Timişoara programul are o componentă mai aparte, întrucât municipalitatea a hotărât să includă pe listă mai întâi clădirile aflate pe marile bulevarde şi la intrările în oraş, adică imobilele cele mai vizibile.
Locatarii sunt dornici să-şi izoleze termic blocurile având în vedere avantajele. Contribuţia financiară a locatarilor pentru reabilitarea termică este de cel puţin 10%.
Pentru ca programul să funcţioneze, primăria va acorda facilităţi la plată în cazul familiilor cu venituri mici, spune primarul Nicolae Robu.
"Cu cei care au venituri mici sigur că vom proceda într-un mod special şi anume le vom eşalona ratele pe o perioadă de timp în funcţie de veniturile pe care le au"
Bugetul alocat pentru acest sezon de reabilitări termice este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane provin din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Sunt vizate în special blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990, în care trăiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.