Cererea de reexaminare a președintelui României pentru companiile din domeniul energiei a trecut de Camera Deputaților
Cererea de reexaminare a președintelui României privind instituirea contribuției de solidaritate pentru companiile din domeniul energiei a trecut de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În forma inițial adoptată în Parlament era prevăzută o contribuție de 60% din profiturile obținute de companii.
Articol de Cătălin Purcaru, 03 Mai 2023, 22:10
Reprezentanții opoziției au acuzat majoritatea parlamentară că proiectul a trecut pe repede înainte în comisiile de specialitate, cu nerespectarea regulamentului. Deputatul USR, Cristina Prună, a pledat pentru o dezbatere corectă, în scopul susținerii intereselor economice ale României și cu implicarea tuturor decidenților, inclusiv Ministerul Finanțelor.
Cristina Prună: La Comisia de industrii a fost efectiv o premieră. În 30 de secunde a fost trecută această lege, fără niciun fel de dezbatere. Ni s-a pus pumnul în gură să nu putem să întrebăm și noi, după jumătate de an, câți bani va încasa statul român.
Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, a atras atenția că legea permite taxarea companiilor care au obținut profituri uriașe în urma liberalizării pieței de energie.
Alfred Simonis: Am văzut cu toții cine sunt cei care doresc ca această lege să nu fie aplicată, astfel încât să nu putem lua niciun ban de la cei care au profitat, aș zice eu, aberant, de pe urma crizei în ceea ce înseamnă energia României.
Legea instituie o contribuție de solidaritate pentru anii 2022-2023. În cazul companiilor care desfășoară atât activități de extracție, cât și de rafinare a țițeiului, contribuția este de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.
Sunt exceptate companiile care nu au obținut producție în perioada 2018-2022.