Ceremonii religioase şi militare în onoarea Regelui Mihai(VIDEO&FOTO)
UPDATE(ora 14.00): Cortegiul funerar al Regelui Mihai este în drum către Gara Regală Băneasa, din Capitală, la puţin timp după încheierea slujbei de înmormântare.
Articol de Radiojurnal, 16 Decembrie 2017, 09:55
UPDATE (RRA, ora 20:00) -Realizator: Regele Mihai I al Românilor a fost înmormântat cu onoruri militare în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş, alături de soţia sa, Regina Ana. În onoarea fostului suveran, care a fost Mareşal şi comandant suprem al Armatei României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost trase 21 de salve de tun.
Ceremoniile funerare s-au încheiat cu puţin timp în urmă, iar redactorul RRA Cristian Matei este din nou, în direct.
Reporter: Într-adevăr, familia regală nu a ieşit încă din Noua Nectropolă, este încă înăuntru. Garda de Onoare a prezentat pentru ultima oară onoruri Majestăţii Sale Regele Mihai.
O fanfară pe tot parcursul drumului de la vechea necropolă până la noua nectropolă a intonat marşuri funebre, după care, în momentul în care sicriul Regelui Mihai era înăuntru, a fost intonat imnul de stat al României. 21 de salve de tun au fost trase în cinstea regelui, apoi, după imnul de stat, a fost imnul regal.
De fiecare dată la finalul fiecărui imn, sutele şi miile de oameni care sunt aici au aplaudat şi au strigat "Regele Mihai!".
Cum spuneam, familia regală este încă înăuntru în noua Necropolă Regală. Afară mai sunt câţiva invitaţi care aşteaptă ieşirea familiei regale din noua necropolă, care este luminată extraordinar de frumos, arată extraordinar de bine, iar această lumină face ca fiecare cupolă, fiecare curbură a ei să arate impresionant.
UPDATE (RRA, ora 19:18) - Realizator: La această oră, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I se află în Biserica Mănăstirii Curtea de Ageş, unde va începe în scurt timp slujba de îngropare. Cristian Curte este în direct.
Reporter: Chiar în aceste momente sicriul, aşa cum spui, este flancat de ostaşii care l-au dus în catedrala arhiepiscopală, aici unde în câteva momente va începe o scurtă slujbă a îngropării. Slujba mare a înmormântării a fost deja săvârşită la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Cred că puteţi auzi cântând corul "Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte", imnul funebru care marchează începutul acestei slujbe.
Sicriul Regelui Mihai este drapat în Pavilionul Regal şi are în faţa sa aşezată coroana din oţel de tun capturat la Plevna. Această coroană a fost adusă de o maşină specială, care a mers în faţa maşinii care a purtat sicriul Regelui Mihai.
Îi văd acum pe Principesa Margareta şi pe Principele Radu Duda, cei care s-au aşezat aproape de sicriu pentru a asista la slujba care va începe în câteva momente.
Ea va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, mitropolitul ortodox român, împreună cu Înalt Prea Sfinţitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi alături de Înalt Prea Sfinţitul Nifon Mihăiţă, arhiepiscopul Târgoviştei, o slujbă aşadar la care participă trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Atmosfera aici este impresionantă. Atunci când cortegiul funerar a intrat pe porţile parcului Arhiepiscopiei, preoţii cu epitrahile aşteptau în dreapta şi în stânga lui cu lumânări aprinse în mână. Mulţimea care este aici strânsă aşteaptă în tăcere, e o atmosferă de evlavie, toată lumea este pătrunsă de emoţie şi în cateva clipe... Ascultaţi chiar acum, este binecuvântarea de început a slujbei, slubă care, aşa cum v-am spus, va dura doar câteva momente.
Vă propun să revenim pe finalul slujbei pentru noi amănunte, în momentul în care sicriul cu trupul neînsufleţit va pleca spre noua catedrală în care va fi înhumat, alături de strămoşii lui.
Aici, în Catedrala Neagoe Basarab sunt deja înmormântaţi Carol I împreună cu soţia lui, de asemenea Regele Ferdinand cu soţia, strămoşii Regelui Mihai şi pentru că sunt aici înhumaţi şi alţi domnitori ai Ungrovlahiei locul nu mai permite, a fost construită noua catedrală, Nectropola Regală, acolo unde de altfel este înmormântată şi Regina Ana, lângă care îşi va dormi somnul de veci şi Regele Mihai.
UPDATE (RRA, ora 18.36) - Realizator: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost purtat pe umeri de soldaţi, a fost scos din gara din Curtea de Argeş şi urmează un moment important acolo, potrivit protocolului. Cătălin Purcaru, ne întoarcem la tine.
Reporter: Da, într-adevăr, chiar în aceste momente, sicriul acoperit cu steagul tricolor care poartă însemnele regale este pus în maşina care-l va transporta către Biserica din Curtea de Argeş pentru ceremonia de înmormântare. Este o atmosferă solemnă, într-adevăr, sunt mii de oameni care au aprins lanternele telefoanelor mobile. Se cred că se pot auzi strigătele, "Regele Mihai!", "Regele României!". Peste tot sunt oameni de toate categoriile de vârstă, de la persoane care l-au cunoscut personal până la copii care au învăţat depsre personalitatea ultimului monarh al României de la părinţi sau de la bunici. Anterior acestui eveniment, acestei ceremonii, când a fost coborât sicriul din tren, o trompetă a sunat în semn de onor pentru Regele Mihai, după care pe covorul roşu sicriul a fost purtat de militarii BRigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" prin sala de aşteptare a Gării regale din Curtea de Argeş, urmat de familia regală, de Majestatea Sa Margareta şi de Principele Radu. Aşadar, cum vă spuneam, acum sicriul este depus în maşina care îl va duce către Biserica din Curtea de Argeş pentru ritualul religios în vederea înmormântării. Cred că se pot auzi strigătele mulţimii prezente aici, foarte mult aplaudă, striă "Regele Mihai!", au aprins candele, lumânări.
Realizator: Mulţumim, Cătălin.
Realizator: Da, o stare de spirit care reflectă de altfel ceea ce simt românii, ceea ce au simţit în aceste ultime câteva zile în care România şi-a luat adio, îşi ia adio astăzi de la una dintre cele mai importante personalităţi din istoria noastră, Majestatea Sa Regele Mihai I, cel care a condus România în două perioade, între 1927 şi 1930 şi mai apoi, între 1940 şi 1947.
UPDATE (RRA, ora 18.27) - Realizator:Trenul Regal a oprit în Gara din Curtea de Argeş şi Cătălin Purcaru se află în apropiere.
Reporter: Într-adevăr, chiar acum trenul a oprit în faţa Gării Regale din Curtea de Argeş şi mă aflu astăzi chiar în faţa vagonului în care este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai. Văd şi familia regală, care a însoţit pe tot parcursul acestui drum, de la Gara Băneasa până la Gara Regală din Curtea de Argeş, sicriul.
Se pregăteşte ceremonia militară pentru formarea convoiului care va duce sicriul către biserica din Curtea de Argeş. Foarte multe persoane prezente aici, la gară. Numărul a crescut constant, de la minut la minut, aş putea să spun, chiar am văzut vizavi de clădirea, de peronul Gării Regale din Curtea de Argeş, persoane pe câmp, sute de persoane care stăteau pe câmp şi aşteptau sosirea Trenului Regal care a adus sicriul cu trupul Regelui.
Realizator: Ai spus că pe tot drumul, în gări şi de-a lungul căii ferate, trecerea garniturii a fost salutată de mii de oameni, Trenul Regal a fost aşadar întâmpinat şi în Curtea de Argeş tot de o mulţime foarte mare şi are loc în acest moment un protocol, ritual militar de formare a cortegiului funerar, după cum spui.
Reporter: Exact, chiar acum coboară din vagon Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, care se vor alătura oficialilor prezenţi aici, la Gara Regală din Curtea de Argeş. În vagon observ că se fac procedurile de ridicare a sicriului din vagon şi pentru a fi transmis de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul către maşina care va forma cortegiul funerar şi care va duce corpul neînsufleţit al Regelui Mihai către Biserica din Curtea de Argeş pentru ceremonia de înmormântare. Aşa cum vă spuneam, m-a impresionat foarte mult lumea care a fost prezentă aici, solemnitatea evenimentului, lumea a fost foarte tăcută, a aşteptat cu durere, lacrimi în ochi, aş putea spune, sosirea trenului şi chiar în aceste momente, militarii Brigăzii 30 Gardă se pregătesc să coboare sicriul care conţine trupul neînsufleţit al ultimului monarh al României. Sicriul va fi preluat de colegi din aceeaşi brigadă şi va fi purtat pe umeri prin sala de aşteptare a Gării Regale din Curtea de Argeş pentru a fi depus în maşina care va conduce cortegiul.
Realizator: Practic, urmează etapa finală a ultimului drum al Regelui Mihai. Fostul suveran urmează să fie înmormântat cel mai târziu în această seară în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş.
UPDATE(ora 15:12): Trenul Regal a plecat din Gara Regală Băneasa spre Curtea de Argeș.
Trenul Regal urmează să ajungă în Gara de la Curtea de Argeş în jurul orei 17:30, apoi cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ora 18:40 va avea loc ceremonia religioasa a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
UPDATE(ora 15:00): Mii de oameni l-au întâmpinat pe Rege la Gara Regală Băneasa.
Foto: Răzvan Stancu
UPDATE(RRA, ora 14:20): Cortegiul funerar se apropie de Piaţa Universităţii, unde se află şi Alex Lancuzov. Te ascultăm.
Reporter: Suntem la Universitate, aici sute de persoane aşteaptă trecerea cortegiului funerar, în depărtare, la 200-300 de metri de la intersecţia de la Universitate, de unde transmit acum se vede acest cortegiu şi maşinile de la poliţia rutieră ca antemergător.
Vă spuneam că sunt sute de persoane doar în această intersecţie de o parte şi de alta a carosabilului pe trotuare, dar probabil mii de persoane venite special pentru acest moment pe traseul Nicolae Bălcescu şi pe Magheru spre Piaţa Romană, circulaţia a fost complet restricţionată, în acest moment se apropie primele maşini, dar e vorba de cele de la poliţie, care deschid coloana.
Foto: Agerpres
Oamenii sunt cu flori, cu candele, aşa cum a fost şi miercuri pe traseul spre Castelul Peleş din Sinaia, sau puţin mai devreme, de la Palatul Regal până la Patriarhie, sunt oameni care au venit special pentru acest moment dar şi alţii care cu siguranţă s-au oprit din mers, tocmai pentru a prinde acest moment istoric în 10-20 de metri şi se apropie cortegiul funerar, o să las aplauzele să se audă.
Realizator: Aşa s-a întâmplat, de altfel toată ziua, şi ieri, şi alaltăieri, de câte ori au trecut maşinile din cortegiul funerar, maşina.
Reporter: Care păstrează compunerea pe care au avut-o şi miercuri pe traseul Otopeni - Sinaia şi retur, prima maşină este Coroana de oţel, o copie fidelă a Coroanei de oţel făurită în 1977, în timpul Războiului de Independenţă, iar în al doilea automobil mortuar este sicriul Regelui Mihai, cu stindardul regal şi crucea.
Realizator: Vedem şi steagurile coborâte în bernă pe bulevard. Un astfel de steag se află şi la intrarea în sediul postului public de radio, din strada Gral Berthelot.
UPDATE(ora 14.00): Cortegiul funerar al Regelui Mihai este la această oră în drum către Gara Regală Băneasa, din Capitală, la puţin timp după încheierea slujbei de înmormântare, la Catedrala Patriarhală.
Din Gara Băneasa, sicriul cu trupul neînsufleţit va merge cu Trenul Regal către Curtea de Argeş, locul înmormântării.
Reporterii noştri ne-au transmis că şi la această oră sunt oameni pe traseu care vor să-şi ia rămas bun de la fostul suveran.
UPDATE(ora 13.50): S-a încheiat slujba de la Catedrala Patriarhală din București.
UPDATE(ora 12.40): A început slujba de inmormantare oficiata de Patriarhul Daniel.
UPDATE(ora 12.30): Cortegiul funerar a ajuns la Catedrala Patriarhală.
Foto: Izabela Aivăncesei
UPDATE(RRA, ora 12:00): Cortegiul funerar al Regelui Mihai se deplasează la această oră către Catedrala Patriarhală, unde urmează să ajungă în jurul orei 12:45. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran a fost depus pe un afet de tun, care este tras de un vehicul militar.
Foto: Daniela Mănuță
Daniela Mănuţă se află pe traseu, mai exact în dreptul Palatului de Justiţie, şi relatează acum, în direct. Daniela, te ascultăm.
Reporter: Sunt mii de oameni care participă pe acest traseu de deplasare al cortegiului funerar. În momentul în care cortegiul a intrat în Piaţa Naţiunilor Unite, oamenii au început să aplaude îndelungat, au aruncat cu flori şi au scandat numele Regelui Mihai. Sunt foarte mulţi oameni, nu cred că am mai văzut de multă vreme atâţia oameni pe stradă, au flori, au steaguri şi au strigat "Monarhia Salvează România!" Sunt mii de oameni, eu mă uit şi văd că de pe Calea Victoriei continuă să vină foarte mulţi oameni, acum, îi auziţi probabil, scandeaază numele Regelui Mihai.
UPDATE: Cortegiul funerar al Regelui Mihai se deplasează din Piaţa Palatului Regal către Catedrala Patriarhală, unde urmează să ajungă în jurul orei 12 şi 45 de minute.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran a fost depus pe un afet de tun, care este tras de un vehicul militar.
Foto: Daniela Mănuță
- - - - - - - - - - - - - - -
Urmează să înceapă a doua ceremonie religioasă şi militară, a funeraliilor Regelui Mihai.
Serviciul religios este oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoţi.
La finalul acestui moment, va fi dat cel de-al 3-lea semnal funerar de trompetă.
Urmează depunerea sicriului pe un afet de tun, după care Muzica Militară, urmată de 3 detaşamente ale MApN se aşează în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în cel de-al Doilea Război Mondial.
Foto: Răzvan Stancu
În jurul orei 12 şi 40 de minute cortegiul funerar va ajunge la Cadedrala Patriarhală, unde are loc slujba de înmormântare oficiată de Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxei Române.
Înmormântarea fostului suveran va avea loc diseară în Noua Catedrală din Curtea de Argeş.
Reprezentanți ai Familiilor Regale participă la Funeraliile Regelui Mihai I