Ceremonie militară şi religioasă la monumentul din faţa Sălii Radio, în memoria eroilor din 22 decembrie 1989
În urmă cu 35 de ani, Radioul a fost una dintre instituţiile asupra căreia a început să se tragă cu focuri de armă.
23 Decembrie 2024, 08:16
Eroii Revoluţiei din decembrie 1989 au fost comemoraţi duminică în întreaga ţară. Un drapel tricolor din perioada comunistă, cu stema decupată, a fluturat la Zalău, iar manifestări au fost şi la Giurgiu, Bistriţa, Deva. În urmă cu 35 de ani, revolta anticomunistă cuprinsese toată România, dictatorul Nicolae Ceauşescu fugise cu o zi în urmă, iar oamenii au ieşit masiv în stradă. Numărul morţilor şi al răniţilor a crescut semnificativ în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989; a început să se tragă în mai multe locuri din Bucureşti. Datele Parchetului General indică 12,5 milioane de gloanţe trase până în 30 decembrie.
Postul naţional de radio a continuat să transmită fără întrerupere evenimentele din stradă, cu preţul vieţii a 11 colegi. Duminică, la monumentul din faţa Sălii Radio a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane de flori, la care au participat foşti şi actuali angajaţi ai Radioului, cadre militare şi reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari.
-: "Aici Bucureşti, România". "Transmitem un comunicat important pentru ţară".
Reporter: S-a auzit pentru prima dată după fuga cu elicopterul a cuplului Ceauşescu şi astfel, Radioul public devenea liber, fără cenzură. Sorin Helmis, angajat al Radioului la acea vreme, îşi aminteşte momentul cel mai dificil pe care l-a trăit:
Sorin Helmis: A venit momentul în care au intrat revoluţionarii pe post: "Am învins! Am câştigat!" şi am primit ordin de la şeful meu să întrerup emisia. Am avut o secundă de ezitare, era o răspundere imensă, însă am zis: "Nu fac aşa ceva". Am adunat într-o cabină toate programele, astfel încât am reuşit în câteva secunde să fac să se audă în toată ţara, toată lumea din ţară să iasă în stradă, să înţeleagă că s-a terminat.
Reporter: În urmă cu 35 de ani, Radioul a fost una dintre instituţiile asupra căreia a început să se tragă cu focuri de armă. 11 eroi s-au sacrificat pentru a apăra Radioul public. Ei au fost comemoraţi, ca în fiecare an, printr-o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane de flori la Monumentul din faţa Sălii Radio, care înfăţişează două aripi frânte, un simbol al unor destine întrerupte, dar şi al unui zbor spre libertate.