Ceremonie de marcare a 200 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române
Poliţia Română are nevoie de investiţii în modernizare şi logistică, dar şi de adaptarea permanentă a legislaţiei la evoluţia tehnologiei.
Articol de Radiojurnal, 25 Martie 2024, 19:50
Poliţia Română are nevoie de investiţii în modernizare şi logistică, dar şi de adaptarea permanentă a legislaţiei la evoluţia tehnologiei, astfel încât oamenii legii să aibă la dispoziţie instrumente cu care să lupte contra noilor tipuri de infracţiuni. Acestea sunt principalele mesaje desprinse din ceremonia de marcare a 200 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, desfăşurată astăzi la Cercul Militar din Bucureşti.
Reporter: Diana Surdu - Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că succesul în combaterea traficului de droguri nu se poate obţine doar prin declaraţii politice, iar partidele trebuie să îşi pună serios problema investiţiilor în modernizarea forţelor de ordine internă.
Cătălin Predoiu: Foaia Europeană Antidrog este finanţată în acest an de bugetul de stat cu un miliard lei. E mult, e puţin, nu vreau să apreciez aici, dar dacă vrem poliţie şi eficienţă, trebuie să şi investim. Cred că trebuie să ne gândim foarte serios în perioada următoare, pe termen lung - 4-10 ani de zile - la modernizarea şi sub aspect logistic a Poliţiei Române.
Reporter - Diana Surdu: La rândul său, procurorul general Alex Florenţa a enumerat provocările cu care se confruntă poliţiştii şi procurorii, de la lacunele legislative exploatate de infractori la restrângeri bugetare şi umane.
Alex Florenţa: Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide şi de manifestări infracţionale în permanentă evoluţie, cadrele noastre juridice trebuie să se adapteze rapid pentru a ţine pasul cu aceste schimbări. Cu toate acestea, procesul legislativ rămâne adeseori în urmă, ceea ce duce la legi învechite sau inadecvate, care nu reuşesc să abordeze în mod adecvat ameninţările emergente. Combaterea drogurilor, a traficului de persoane şi de arme, migraţia ilegală, ordinea publică, supravegherea circulaţiei sunt provocări la care poliţia a răspuns în ultimul an. Oamenii legii au confiscat peste 1.200 de kg de droguri de mare risc, peste 3 milioane de pastile şi au salvat peste 200 de vieţi în acţiune.