Cer care vor să lucreze în străinătate trebuie să ştie o limbă străină
Liviu Cochirlea, consilier EURES în AJFM - Vâlcea: Mulţi aspiranţi la un loc de muncă în afara graniţelor ţării au rămas acasă din lipsa unor asemenea cunoştinţe lingvistice
Articol de Radiojurnal, 24 Februarie 2017, 14:39
Lipsa cunoaşterii unei limbi străine le limitează oamenilor din judeţul Vâlcea accesul la locurile de muncă din afara graniţelor. Cu toate acestea, deşi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă este acreditată să acorde cursuri de limbi străine, cererea este foarte redusă, transmite corespondenta noastră, Ana Maria Cârstea.
Limba engleză este cea mai solicitată de către angajatorii din spaţiul european. Liviu Cochirlea, consilier EURES în AJFM - Vâlcea spune că mulţi aspiranţi la un loc de muncă în afara graniţelor ţării au rămas acasă din lipsa unor asemenea cunoştinţe lingvistice, pentru că angajatorul vrea să discute direct cu persoana.
Cele mai multe persoane rămase acasă au fost asistentele medicale pentru care tot mai multe locuri se oferă în Marea Britanie. Reprezentanţii cadrelor medicale arată însă cu degetul spre instituţiile responsabile de informare.
Constantin Negrescu din partea Ordinului Asistenţilor Medicali şi Generalişti - Filiala Vâlcea: "Nu a fost mediatizat suficient acest subiect. Nu mai există un aflux ca în anii precedenţi, dar nu cred că a scăzut atât de mult interesul în ceea ce priveşte plecarea în străinătate. La noi vin în fiecare an. În ultimul timp, media de plecare a fost cam în jur de 25 - 30. Nu cred că este cine ştie ce chestie. Se poate învăţa foarte uşor. Dacă au nevoie de un om pregătit care nu cunoaşte limba respectivă, te formează ei, şi te învaţă şi limba."
Cele mai multe locuri de muncă pentru care nu se solicită cunoaşterea unei limbi străine se găsesc în Spania. 800 de locuri de muncă sunt valabile în agricultură.