Centru European de Agrometeorologie în România/Conferința ONU-Glasgow
Este vorba despre primul centru de acest fel din lume și va funcţiona în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Noiembrie 2021, 23:00
La Glasgow continuă lucrările Conferinţei ONU privind combaterea modificărilor climatice, COP26. Sesiunile de astăzi au fost dedicate educaţiei privind schimbările meteo şi resurselor necesare în şcoli pentru a preda elevilor despre criza climatică. În acelaşi timp cu sesiunile de lucru au loc proteste ale tinerilor din întreaga lume, care spun că viitorul lor este în pericol. Şi, în acelaşi timp, fiecare ţară are şi propriile succese obţinute sub umbrela COP26. Ieri am vorbit despre prima centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni, prima centrală atomică cu tehnologie americană. Este prima de acest tip care va fi construită în Uniunea Europeană. Documentele au fost semnate în cursul zilei de ieri.
A fost anunţată înființarea în România a Centrului European de Agrometeorologie, a cărui importanţă, mai ales în condiţiile riscurilor modificărilor climatice, nu poate fi subliniată suficient.
Despre acest centru redactorul RRA, Simina Botar, a stat de vorbă cu doamna Elena Mateescu, directoarea generală a Agenţiei Naţionale de Meteorologie, care va găzdui noul centr.
Elena Mateescu: Centrul European de Agrometeorologie este primul centru de acest fel din lume. Va funcţiona în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. România a câştigat această iniţiativă în cadrul Congresului Mondial de Meteorologie din iunie 2019 şi va fi primul de acest fel din lume, de această dată pentru regiunea 6 a OMM, regiunea Europei. În cadrul centrului vor fi elaborate, pe lângă prognoze şi avertizări meteorologice dedicate special pentru agricultură, în primul rând la nivel european, bazate pe tehnici moderne de teledetecţie şi date satelitare, nu în ultimul rând activitate de climatologie care să abordeze studii-pilot şi studii de impact privind schimbările climatice în agricultura din România şi din Europa şi în acelaşi timp şi o componentă de pregătire a personalului în acest domeniu. În avansul centrului, până va fi operaţional în 2023, deja componenta de pregătire a început în anul trecut, începând din 15 noiembrie şi până în 5 decembrie, am găzduit prima sesiune de pregătire pentru specialişti din Europa, 38 de tineri specialişti din domeniul agrometeorologiei, 28 de lectori din Europa, inclusiv din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, aşadar este o iniţiativă de care suntem tare mândri, pentru că ne-am depus această candidatură în cadrul Congresului.