"Centre multifuncţionale" în locul spitalelor desfiinţate
Ministerul sănătăţii a emis o hotărâre care permite să se creeze în locul spitalelor desfiinţate centre multifuncţionale cu medici specialişti, a declarat la Antena Satelor preşedintele Colegiului Medicilor.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Iunie 2011, 10:43
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat în exclusivitate la Radio Antena Satelor că ministerul sănătăţii a trimis o nouă hotărâre care permite să se creeze, în locul fostelor spitale desfiinţate, centre multifuncţionale cu medici specialişti sau alte forme în aşa fel încât să rămână serviciile medicale, inclusiv un număr de paturi de spitalizare.
Hotărârea este în dezbatere publică şi are avizul colegiului medicilor, a mai spus preşedintele colegiului.
Normele contractului-cadru referitoare la asistenţa medicală vor fi semnate fără criteriile de internare propuse de CNAS, a anunţat ministrul sănătăţii, Attila Cseke care a adăugat că noile criterii sunt nerealiste şi imposibil de aplicat.
Însă, în vreme ce ministrul de resort a lăsat să se înţeleagă faptul că nu exclude posibilitatea ca în viitor să fie modificate normele privind criteriile de internare, subsecretarul de stat, Raed Arafat a declarat că în sistemul de urgenţe există deja criterii clare, stabilite în 2007.
"Criteriile care sunt acum ministerul nu este de acord cu ele şi nu le va aproba, având în vedere că au foarte multe aspecte subiective şi pot să ducă la un impact negativ asupra pacientului. Eu, cel puţin, care mă ocup de domeniul urgenţei în Ministerul Sănătăţii, nu am fost consultat asupra acestor criterii de internare în urgenţă.
"Fiecare criteriu care este prezentat trebuie să fie interpretat în contextul pacientului. Nu poţi să pui astfel de criterii generale şi să le aplici pe toată patologia", a spus Raed Arafat.
Printre criteriile propuse de CNAS sunt internarea pacienţilor cu febră persistentă de cel puţin cinci zile, trei dintre ele cu temperatură de peste 38 de grade, sau a pacienţilor care îşi pierd subit cunoştinţa, cu menţiunea că revenirea în simţiri, chiar dacă într-o stare confuză şi de dezorientare, nu ar mai presupune internarea.