Cel puţin două bănci din România ar putea fi vândute anul acesta
Valoarea creditelor neperformante din România se ridică în prezent la aproximativ 6,4 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde credite rezidenţiale şi credite de consum.
Articol de Iulian Olescu, 19 Ianuarie 2017, 06:28
Cel puţin două bănci, care activează în prezent în România ar putea să schimbe proprietarul în 2017 în urma unor tranzacţii de preluare - sustine Radu Dumitrescu, reprezentant al companiei Deloitte România.
Vânzările de credite neperformante au început să devină interesante pentru bănci, în special începând cu anul 2014, după ce în perioada 2013 - 2014 împrumurile de acest tip au atins valoarea maximă - spun specialiştii Deloitte. Conform unui studiu al companiei, România s-a situat în ultimii doi ani în vârful ierarhiei statelor din Europa Centrală şi de Est în privinţa volumului de vânzări de credite neperformante.
"România, alături de Serbia, în 2016 au fost campioane. În 2015 aş putea spune că România a fost chiar singura campioană a acestei regiuni, având în vedere volumul tranzacţiilor efectuate la noi în ţară. Piaţa de credite neperformante a avut o tendinţă ascedentă. Şi vorbesc aici în principal pentru perioada 2014 - 2016. Ca şi referinţă specifică la 2016 piaţa a fost undeva între 1,5 şi 2 miliarde de euro, similar cu anul 2015 şi cumva în aşteptările pe care le avem şi pentru 2017. Pentru viitor probabil că alte ţări, care au în acest moment rate de credite neperformante ridicate vor ajunge să vândă şi să aibă tranzacţii semnificative, dar România în continuare cred că va rămâne undeva acolo sus cu volume de 1,5-2 miliarde. Nu cred că vom vedea megatranzacţii întâmplându-se numai la nivel de România, în schimb este posibil ca la nivel regional România să fie inclusă în nişte portofolii mai mari şi atunci toate aceste cifre despre care am vorbit să fie influenţate", a declarat Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzacţii şi reorganizare în cadrul Deloitte România.
Valoarea creditelor neperformante din România se ridică în prezent la aproximativ 6,4 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde credite corporative şi restul portofolii rezidenţiale şi credite de consum, conform datelor BNR.