"Cel mai mare exerciţiu medical NATO" are loc zilele acestea în România
Două mii de militari, pompieri, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari din 39 de state membre şi partenere participă la simulări ale intervenţiei în cazul unui conflict militar
Articol de Florin Lepădatu, 10 Aprilie 2019, 09:23
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie, ora 7:09) - Cel mai mare exerciţiu militar medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice are loc, zilele acestea, în România.
Două mii de militari, pompieri, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari din 39 de state membre şi partenere participă la simulări ale intervenţiei în cazul unui conflict militar care ar afecta oraşe. Exerciţiul se desfăşoară la Bucureşti, la Centrul de la Cincu, din judeţul Braşov şi la Constanţa.
Scopul final este ca toate entităţile care participă la exerciţiu să-şi coordoneze acţiunile. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat, Raed Arafat, spune că este un eveniment de referinţă în acest domeniu.
Raed Arafat: Este un exerciţiu mai mult cu caracter medical militar, dar bineînţeles cu o implicare din partea civilă. Va fi un exerciţiu de referinţă, va fi un exerciţiu extrem de improtant ca rezultate, ca şi concluzii, şi pentru NATO, şi pentru noi, partea civilă.
Reporter: Cea mai importantă componentă a exerciţiului militar medical are loc la Centrul Naţional de Instruire de la Cincu, din judeţul Braşov. Corespondenta noastră, Carmen Vulcan, transmite.
Reporter: În poligonul de la Cincu au fost ridicate nu mai puţin de 14 facilităţi medicale militare, de la cele mai simple, pentru triere şi urgenţe, până la un spital modular de tip ROL 3, în care se pot efectua intervenții chirurgicale complexe. Pentru medicul de urgenţe Iulia Popa, de la Spitalul Militar Timişoara, acest exerciţiu este o premieră.
Iulia Popa: Am mai mers în poligoane pentru supraveghere, dar este cel mai mare exerciţiu la care particip. Aparatura există la fel ca într-un spital, singura diferenţă este că aici lucrurile se desfăşoară în condiţii mult mai rapide, pentru ca se presupune că suntem într-o situaţie critică.
Reporter: Mark Lambert este medic militar anestezist în Statele Unite ale Americii și explică de ce e diferit să lucrezi într-un astfel de spital de campanie.
Mark Lambert: Suntem în teren, așa că trebuie să lucrăm cu un echipament limitat, dar este o experiență unică, pentru că suntem cadre medicale din atâtea țări și este interesant să vedem fiecare cum lucrează.
Reporter: Colonel doctor Florin Oancea, şef Serviciu Sprijin Medical Operaţional.
Florin Oancea: Acest exerciţiu este cel mai mare exerciţiu cu focus medical din NATO. Se organizează din doi în doi ani. Avem şansa ca anul acesta să fie în România şi avem speranţa că vizibilitatea acestui exerciţiu va fi mai mare şi vom atrage cât mai mult personal către formaţiunile medicale operaţionale.
Realizator: Una dintre cele mai ample simulări din cadrul exerciţiului NATO va avea loc mâine noapte, în Capitală, la staţia de metrou Piaţa Romană.