Cel mai mare China Town din Europa, inaugurat la Afumaţi
În halele deschise publicului, se găsesc produse extrem de diverse, de la îmbrăcăminte, încălţăminte sau jucării la materiale de construcţii, toate la preţ de producător.
Articol de Roxana Dumitrescu, 19 Iulie 2011, 15:39
Ploaia de confetti, bătăile tobelor şi dansul nelipsitului dragon chinezesc au alcătuit atmosfera festivă de inaugurare a Oraşului chinezesc de la Afumaţi.
Acesta este cel mai mare China Town din Europa.
Marţi a fost marcată practic finalizarea primei etape de construcţie a complexului început în urmă cu şapte luni şi care cuprinde peste 1.000 de spaţii comerciale şi 200 de depozite care au fost vândute toate deşi nu au fost ocupate încă decât într-o proporţie destul de redusă.
În halele deschise publicului, se găsesc produse extrem de diverse, de la îmbrăcăminte, încălţăminte sau jucării la materiale de construcţii, toate la preţ de producător.
Calitatea este şi ea la fel de diversă, aşa încât oferta încearcă să acopere necesităţi cât mai largi.
China Town, aşa cum este el numit, se doreşte a fi un proiect mult mai complex.
În următoarele două etape se vor construi clădiri de birouri, zone rezidenţiale cu apartamente sau case tradiţionale chinezeşti, restaurante, cabinete de medicină tradiţională, un spital, o şcoală şi o grădiniţă.
Valoarea totală a proiectului este de peste 100 de milioane de euro şi dacă tenacitatea chineză se manifestă şi aici la fel ca în ţara mamă, atunci toate acestea se vor realiza într-un timp foarte scurt.
De fapt, China Town este gândit după un concept similar întâlnit în marile metropole ale lumii.
El este orăşelul comunităţii chineze din România care cuprinde până la această oră în jur de 10.000 de persoane.
Cele mai multe lucrează în domeniul comerţului, evident, cu forme legale sau nu.
Cât priveşte investiţiile chineze din România, deşi timide până în acest moment, ele promit să fie din ce în ce mai prezente.
China Town este deocamdată cea mai notabilă afacere, dar domeniile de interes se vor extinde cu siguranţă.
Premierul Emil Boc i-a invitat marţi pe oamenii de afaceri chinezi în discursul oficial să reflecteze asupra unor posibile invesitţii în domenii precum energia sau mediul.
România este pregătită să primească noi investitori, mai ales că datoria publică a fost redusă la 30% din PIB - a declarat premierul Emil Boc, la inaugurarea noului complex comercial Chinatown, de lângă capitală.
Emil Boc speră că de-acum se va deschide calea altor investiţii chinezeşti în ţara noastră.
Deocamdată, zona de la Afumaţi rămâne una care va aduce câştiguri cu siguranţă foarte mari investitorilor prin consacratul comerţ, şi asta datorită faptului că, aşa cum am spus, zona se adresează nu doar angrosiştilor, ci şi cumpărătorilor obişnuiţi care pot achiziţiona produse la preţuri la fel de mici.