„Cel mai amplu program” de diagnosticare a tuberculozei în România
Institutul "Marius Nasta" din Capitală derulează cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România.
Articol de Adriana Turea, 25 Martie 2023, 12:31
Realizator: Cristian Bâcâin - Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei contribuie la depistarea unor bolnavi care nu ar fi reușit să fie diagnosticați. Anul trecut au fost descoperiți peste 8.800 de bolnavi, cu 16% mai mulți decât în 2021. Cele mai multe persoane cu tuberculoză au fost depistate în județele Iași, Dolj și Bacău. Datele oficiale arată că anul trecut au fost identificați și aproape 330 de copii cu această boală. Creșterea anuală a persoanelor diagnosticate cu tuberculoză se datorează, atât faptului că oamenii au reînceput să meargă la medic, ceea ce în timpul pandemiei a fost mai dificil, dar și pentru că în ultima perioadă se fac demersuri pentru a crește accesul la servicii care să ducă la identificarea celor cu astfel de probleme de sănătate. Adriana Turea are detalii.
Reporter: Institutul "Marius Nasta" din Capitală derulează cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România. Managerul de proiect de screening Tuberculoză România, Dragoș Dendrino, spune că prin caravană au trecut peste 80.000 de persoane din 33 de județe, iar caravana mobilă este dotată cu aparatură performantă.
Dragoș Dendrino: Am încercat să desfășurăm o activitate constantă, să ajungem la persoanele vulnerabile care au cu adevărat nevoie de noi, adică grupurile vulnerabile care nu se deplasează la spital. Mai mult decât atât, am încercat să înglobăm în munca noastră cât mai multă tehnologie. Softul pe bază de inteligență artificială citește imaginea radiologică și indică un scoring, îți spune că există o posibilitate de 50-60-70% ca acolo să existe tuberculoză, iar această citire se face instant. Pentru noi este un instrument de triaj extraordinar de valoros, pentru că în clipa în care avem un scoring mare putem să acționăm eficient la fața locului, în comunitate, ca persoana să nu fie pierdută și să putem vedea dacă acolo există tuberculoză, să existe diagnostic și trecere către tratament.
Reporter: Prezența caravanelor de screening de tuberculoză în zonele cu incidența cea mai mare din România în perioada de debut a pandemiei a dus la creșterea numărului de persoane diagnosticate cu tuberculoză.