Cea mai complexă activitate de transplant medular din România
Operaţiile, care au început să fie realizate în 2001, au salvat multe vieţi de copii şi adulţi, iar medicii spun că acum pot face intervenţii la cele mai înalte standarde.
Articol de Adriana Turea, 25 Mai 2017, 14:02
Cea mai complexă activitate de transplant medular din România, care se desfăşoară la secţia specializată de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, a depăşit, anul acesta, 1.000 de proceduri de transplant de celule stem.
Operaţiile, care au început să fie realizate în 2001, au salvat multe vieţi de copii şi adulţi, iar medicii spun că acum pot face intervenţii la cele mai înalte standarde în materie.
Cel mai mic pacient care a suferit un transplant medular se numeşte Miruna şi mama ei spune că a fost cea mai puternică din familie.
- În vara anului trecut s-a descoperit o boală foarte gravă - aplazie medulară - şi ar fi trebuit să facem transplantul. Atunci, neavând donatori, surioara care a fost compatibilă 70% a donat şi transplantul a reuşit. eporter: Iar pacienta cu numărul 1.000:
- Am a doua şansă la viaţă şi îi mulţumesc donatorului meu din Germania.
La începutul anului a fost înfiinţată Societatea Română de Transplant Medular.
Preşedintele Societăţii, conferenţiar doctor Alina Tănase, spune că aceasta vine în sprijinul pacienţilor cu probleme hematologice.
Conf. dr. Alina Tănase: "Încercăm să ţinem pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel european şi internaţional.
"În ciuda experienţei deja semnificative, avem în continuare nevoie să spunem că se face transplant medular în România, că se face cu succes, că se fac toate tipurile de proceduri şi că încercăm să fim la standarde internaţionale".
Procedura de transplant medular poate salva vieţi, iar organizaţia profesională sprijină colaborarea între toţi factorii implicaţi, dar şi între centrele de profil din ţară.