Ce trebuie să faceţi dacă întâlniţi animale sălbatice pe traseele montane
Articol de Radio România Brașov FM, 21 Martie 2024, 18:42
Este esenţial ca înainte de a pleca pe munte, să cunoşteţi animalele sălbatice specifice zonei pe care o veţi vizita, atrag atenţia salvamontiştii braşoveni.
Salvamontiştii braşoveni revin cu o serie de recomandări pentru amatorii de drumeţii montane, în cazul în care aceştia întâlnesc pe trasee animale sălbatice.
Întotdeauna este esenţial ca înainte de a pleca pe munte, să cunoşteţi animalele sălbatice specifice zonei pe care o veţi vizita.
Această informaţie vă poate ajuta să vă pregătiţi şi să vă echipaţi corespunzător, astfel încât să ştiţi cum să reacţionaţi în prezenţa lor, transmit reprezentanţii Salvamont - Salvaspeo Braşov.
De asemenea, salvamontiştii recomandă să nu plecaţi niciodată singuri la drum. Indiferent de dificultatea traseelor alese, este mai sigur să le parcurgeţi în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.
Încercaţi să faceţi mereu zgomot, pentru a evita să luaţi prin surprindere animalele, vorbiţi cât mai tare, cântaţi sau faceţi alte zgomote care să vă anunţe prezenţa.
Dacă observaţi un animal sălbatic, menţineţi distanţa de siguranţă şi nu încercaţi să vă apropiaţi pentru a face fotografii sau din curiozitate.
Nu hrăniţi animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie şi mai mult.
Dacă vă aflaţi într-o zonă cu prezenţă frecventă a urşilor, este recomandat să aveţi la voi spray anti-urs şi să ştiţi cum să-l utilizaţi corect.
Dacă întâlniţi un animal sălbatic, este vital să rămâneţi calmi, să evitaţi mişcările bruşte şi să nu fugiţi, deoarece acest lucru poate declanşa instinctul de prădător al animalului.
Panica poate agrava situaţia, provocând reacţii neprevăzute atât din partea voastră, cât şi a animalului.
Purtaţi mereu un fluier, o trusă medicală şi un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteţi alerta rapid autorităţile la 112.