Ce trebuie să evite abonaţii la gazele naturale
Consumatorii de gaze din România au obligaţia de a verifica instalaţiile de utilizare a gazelor naturale la un interval de doi ani şi de a efectua revizii tehnice la o perioadă de zece ani.
Articol de Roxana Dumitrescu, 24 Februarie 2012, 12:38
Din 2009, conform legii, întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de gaz revine în sarcina clienţilor, ei fiind responabili de buna lor funcţionare.
Prin urmare siguranţa în alimentarea cu gaze naturale stă în mare măsură în mâna consumatorilor, cărora le revin o serie de obligaţii, printre care verificarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale la un interval de doi ani şi efectuarea unei revizii tehnice a instalaţiilor la o perioadă de zece ani.
"Obligaţia consumatorului casnic este de a-şi verifica instalaţiile de utilizare a gazelor naturale la un interval de doi ani şi de a-şi face revizia tehnică a instalaţiilor la o perioadă de zece ani.
Măsuri de siguranţă pentru utilizarea gazelor |
"În cazul în care o instalaţie nu a funcţionat pe o perioadă de şase luni, sau după orice eveniment care poate afecta funcţionarea instalaţiei, consumatorul are obligaţia să anunţe operatorul licenţiat de gaze naturale înainte de reutilizarea acestora. Verificările costă între 100 şi 200 de lei", a declarat Ioan Pac Balaj, directorul companiei de distribuţie S.C. Distrigaz Vest S.A.
Atunci când clienţii nu respectă intervalele de verificare şi revizie a instalaţiilor sau nu respectă instrucţiunile pe care le primesc la punerea în funcţiune a lor pot apărea probleme care se pot transforma în tragedii.
Consumatorii îşi pot pune în pericol viaţa şi dacă recurg la diverse improvizaţii efectuate la instalaţiile interioare, potrivit lui Ioan Balaj.
"Câteva cazuri ar fi mutarea aragazului dintr-o parte a încăperii în cealaltă fără a apela la operatorul de distribuţie sau neverificarea instalaţiilor conform normelor în vigoare după efectuarea unei lucrări", a spus Ioan Balaj.
Măsuri suplimentare de siguranţă pot fi luate şi prin montarea unor alarme duale care acţionează la depistarea scăpărilor accidentale de gaz metan şi monoxid de carbon.
Distribuitorul GDF Suez recomandă şi ca atunci când se constată scurgeri sau acumulări de gaz să se deschidă toate uşile şi ferestrele, să nu se aprindă nicio sursă de foc, să nu se manevreze aparate electrice şi să nu se doarmă în încăperile respective.
Echipele de intervenţie ale distribuitorului au obligaţia să intervină la orice apel din partea clienţilor.