Ce schimbări aduce noul Cod Penal?
În general, pedepsele sunt mai reduse decât în actualul cod pentru infractorii primari, adică cei care nu au antecedente penale şi care au comis o singură infracţiune.
31 Ianuarie 2014, 14:51
Stabilirea alcoolemiei în cazul unei persoane care a condus în stare de ebrietate nu se mai face în funcţie de un calcul retroactiv, pur teoretic, ci va depinde pentru stabilirea infracţiunii de rezultatul analizelor de sânge la momentul recoltării.
De asemenea, în cazul unui accident de circulaţie cu vătămarea unui pieton, litigiul va fi pur civil, dacă numărul zile de îngrijiri medicale necesitate nu depăşeşte 90.
Dacă şoferul s-a aflat sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, sancţiunile vor fi dispuse ca şi în vechiul cod.
Pachetul care va intra în vigoare din 1 februarie, introduce şi infracţiuni noi, precum cea de vătămare a fătului, prin definirea "culpei medicale" în privinţa sarcinii aflate în stadiul intrauterin sau în cursul procesului de naştere.
Hărţuirea- infracţiune contra vieţii private
I se adaugă infracţiunile contra vieţii private de genul hărţuirilor.
Potrivit noilor reglementări, se asigură şi o protecţie mult mai eficientă a libertăţii sexuale, printr-o nouă abordare a termenului de "viol".
În cazul cetăţenilor implicaţi în calitate de victimă, în diverse proceduri penale, noutăţile constau în posibilitatea angajării unui avocat, a consultării dosarului, solicitării de probe, sau invocarea nulităţii, în cursul urmăririi penale.
Minorii, obiectul unor măsuri educative
Se introduce de asemenea statutul de "victimă protejată".
Dacă sunt implicaţi în calitate de suspecţi şi inculpaţi li se oferă şi lor garanţii în plus ale dreptului la apărare inclusiv prin accesul la dosar şi posibilitatea participării la fiecare act de urmărire penală.
Pe de altă parte, minorii nu vor mai primi pedepse, ci vor face obiectul unor măsuri educative privative sau neprivative de libertate - oricum, restructurate radical.
În general, pedepsele sunt mai reduse decât în actualul cod pentru infractorii primari, adică cei care nu au antecedente penale şi care au comis o singură infracţiune.
Pentru un concurs de infracţiuni - sancţiunile vor fi, însă, mai grele, iar pentru recidivişti foarte aspre, prin cumulul aritmetic al pedepsei anterioare cu cea de actualitate.