Ce prevede HG privind starea de alertă
Articol de Petruţa Obrejan, 18 Mai 2020, 13:07
Executivul a adoptat, în şedinţa de astăzi, hotarârea prin care este declarată starea de alertă, odată cu intrarea în vigoare a legii adoptată de parlament săptămâna trecută.
Documentul conţine măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus, dar şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile stabilite deja de autorităţi. Reporterul Radio România Actualităţi, Petruţa Obrejan, are detalii.
Reporter: În spaţiile publice închise, în cele comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, hotărârea adoptată astăzi de guvern instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie. De asemenea, persoanele care vin din strainătate în România vor sta mai întâi în carantină sau izolare la o locaţie personală sau, la cerere, în spaţii speciale puse la dispoziţie de edili. Premierul Ludovic Orban spunea că hotărârea adoptată de executiv oferă toate pârghiile legale pentru asigurarea respectării măsurilor prevăzute în cele trei anexe.
Ludovic Orban: Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de alertă, dar ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor.
Reporter: În această seară, la Palatul Victoria, premierul i-a convocat, începând cu ora 19:00, pe reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii de control, pentru a pune la punct un plan amănunţit, spunea acesta, de asigurarea respectării măsurilor cuprinse în hotărârea privind starea de alertă.
Ludovic Orban: Toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau în coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maximum: Ministerul de Interne, prin poliţie, jandarmerie, poliţia de frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin poliţia locală care este subordonată operaţional poliţiei naţionale va trebui să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor.
Reporter: Referitor la aplicarea amenzilor, premierul Ludovic Orban a explicat că acestea vor fi aplicate doar celor cre nu respectă legea, întrucât acest virus crează riscuri majore pentru populaţie.
Realizator: Hotărârea de guvern privind starea de alertă merge acum la parlament care are la dispoziţie cinci zile pentru a vota actul normativ. Legislativul poate încuviinţa măsura adoptată de guvern integral sau cu modificări. Documentul produce, însă, imediat efecte juridice, inclusiv până la votul parlamentarilor.
(PH)