Ce măsuri se iau în timpul epidemiei de gripă
Articol de Marilena Frâncu, 30 Ianuarie 2019, 11:46
Este epidemie de gripă în România, după ce s-au înregistrat consecutiv trei săptamâni epidemice şi 54 de decese din cauza bolii. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut anunţul în baza rapoartelor venite din judeţe, care arată că numărul cazurilor de gripă a depăşit toate estimările.
Reporterul Radio România Actualităţi, Marilena Frâncu, a urmărit declaraţiile făcute la Ministerul Sănătăţii şi ne oferă mai multe informaţii:
Reporter: Existenţa a trei săptămâni consecutive epidemice a impus declararea epidemiei de gripă. Cazurile de gripă au avut un trend crescător, cele mai multe fiind înregistrate în sudul ţării, cu focare locale în restul teritoriului.
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că din fericire cazurile de gripă de la noi sunt date de un virus care are tulpini cu forme uşoare şi medii de manifestare, iar aceste tulpini sunt cuprinse în vaccinul antigripal folosit în acest sezon rece.
Ea a precizat că monitorizarea circulaţiei virusului gripal a început din luna octombrie şi ea va continua până în luna mai.
Ministerul Sănătăţii a suplimentat dozele de vaccin antigripal din campania gratuită a Ministerului Sănătăţii cu 30.000 de doze care, de mâine, vor fi distribuite la direcţiile de sănătate publică care au solicitat suplimentarea dozelor.
Vaccinarea rămâne în continuare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, iar măsurile care se impun în caz de epidemie au fost enunţate de autorităţile sanitare încă de la debutul sezonului gripal, respectiv din 17 ianuarie.
Astfel, la nivelul spitalelor se va limita accesul vizitatorilor în mod real, se va reface urgent stocul de medicamente antivirale şi de echipamente de protecţie, se vor institui imediat terapiile antivirale la pacienţii internaţi care prezintă simptome şi se va vaccina urgent personalul medical rămas nevaccinat.
De asemenea, la nivelul unităţilor şcolare, inspectoratele şcolare, împreună cu DSP-urile, pot suspenda cursurile acolo unde absenteismul depăşeşte 20%, fie că este la nivelul claselor sau la nivelul întregii unităţi.
Realizator: Mulţumim, Marilena! Foarte pe scurt, ce putem face fiecare dintre noi pentru a ne proteja?
Reporter: Putem să respectăm, în primul rând, regulile de igienă personală: să ne spălăm corect pe mâini, iar profesorul Adrian Streinu-Cercel a amintit şi faptul că trebuie să ne spălăm inclusiv în nas.