CCR va discuta pe 18 iulie sesizările la legea privind înfiinţarea FSDI
CCR va discuta pe 18 iulie sesizările PNL şi USR la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
15 Iunie 2018, 13:40
Curtea Constituţională va discuta pe 18 iulie sesizările PNL şi USR la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat, vineri, că a contestat la Curtea Constituţională legea privind înfiinţarea FSDI.
'Fondul Suveran înseamnă falimentul României, deoarece scopul său este unul politic şi nicidecum unul economic, dat fiind că actuala coaliţie de guvernare are nevoie imediată de bani pentru a plăti pomenile electorale. Legea de înfiinţare nu respectă nicio logică economică şi e doar o formă prin care PSD va căpuşa companiile de stat, pentru că prin intermediul său se vor ascunde atât datoria publică, cât şi deficitul bugetar', precizează USR.
Primul motiv de neconstituţionalitate invocat de USR este că se încalcă atribuţiile Parlamentului prevăzute în Constituţie, deoarece înfiinţarea operatorilor economici nu poate fi realizată prin lege de către Parlament, ci de către Guvern. Un alt motiv de neconstituţionalitate este acela că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, fiind substanţial diferită de cea adoptată de Senat.
Contestaţia a fost semnată de 27 de deputaţi ai USR, 12 deputaţi de la PMP şi 12 parlamentari neafiliaţi.
Şi liberalii au sesizat CCR cu privire la legea privind înfiinţarea FSDI, sesizarea fiind semnată de 66 de deputaţi. Ei reclamă, printre altele, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor.
'Înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni reprezintă o activitate ce trebuia realizată printr-o reglementare secundară şi nu printr-un act care are forţa legii. În această situaţie, Parlamentul României a încălcat separaţia puterilor în stat prevăzută de art. 1 alin. 4 din Constituţia României, reglementând într-un domeniu care este în competenţa autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, viciu care afectează legea în ansamblul său', se arată în sesizarea PNL.