CCR: sesizările privind votul din Senat vor fi discutate pe 8 aprilie
După ce stabilise să discute cele două sesizări la data de 22 aprilie, Curtea Constituțională a revenit şi, potrivit unui comunicat, a devansat cu două săptămâni acest termen.
Articol de Roman Muşat, 27 Martie 2015, 14:39
Curtea Constituţională va discuta pe data 8 aprilie sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi de PNL în problema votului din Senat, prin care membrii acestei cam
După ce stabilise să discute cele două sesizări la data de 22 aprilie, Curtea a revenit şi, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, a devansat cu două săptămâni acest termen.
În cererea formulată ieri, şeful statului a cerut Curţii să constate existenţa unui conflict de natură constituţională, între Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlament, respectiv, Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de alt parte.
La rândul lor, liberalii au reclamat existenţa unui element de neconstituţionalitate în Regulamentul de funcţionare a Senatului, după cum a declarat astăzi prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.
"Odată cu constatarea neconstituţionalităţii Articolului 173, solicităm practic Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă s-a întrunit sau nu s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinarea cererii, că, după opinia noastră, Curtea Constituţională are calitatea să se pronunţe asupra acestui lucru", a spus Ludovic Orban.
PMP va depune plângere penală împotriva preşedintelui Senatului
Tot astăzi şi tot legat de cazul Dan Şova, Partidul Mişcarea Populară a anunţat că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pe care îl acuză de abuz în serviciu.
Potrivit liderului PMP, Eugen Tomac, Călin Popescu-Tăriceanu ar fi încălcat Constituţia în legătură cu interpretarea votului din Senat în cazul cererii procurorilor de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova.
"Nu se poate ca în cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, în cazul doamnei Udrea sau în cazul domnului senator Mihăilescu să fie aplicată prevederea din Constituţie, iar în cazul fostului ministru al marilor proiecte şi prieteni de nădejde al premierului Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu, să nu ţină cont de ceea ce prevede foarte clar Constituţia", a declarat Eugen Tomac.