CCR analizează modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor
Curtea Constituţională a României ia în discuţie miercuri sesizarea PNL şi USR cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Iunie 2017, 06:52
Curtea Constituţională a României ia în discuţie miercuri sesizarea PNL şi USR cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.
PNL şi USR critică faptul că prin modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor devine posibilă desfăşurarea, în acelaşi timp, a unei anchete judiciare şi a uneia parlamentare.
"Prin Hotărârea nr. 37 din 9 mai 2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, s-a procedat la abrogarea art. 74.
Prin abrogare devine posibilă desfăşurarea, în acelaşi timp, a unei anchete judiciare şi a unei anchete parlamentare.
Suntem în situaţia în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influenţată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare.
Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, că activitatea puterii legislative poate influenţa, în orice moment, activitatea puterii judecătoreşti", se arată în sesizare.
PNL şi USR invocă o decizie a CCR din 2012, potrivit căreia Ministerul Public este parte a autorităţii judecătoreşti, iar faptul că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu califică Ministerul Public ca fiind o instituţie a cărei activitate s-ar afla sub control parlamentar.
De asemenea, deputaţii celor două partide arată că textul abrogat constituia o garanţie a respectării principiului separaţiei puterilor în stat.
PNL şi USR solicită CCR să constate că hotărârea privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor este neconstituţională.