Cazurile de tuse convulsivă „s-au înmulţit alarmant”
În primele patru luni ale acestui an au fost diagnosticate peste o sută de cazuri - un număr semnificativ mai mare faţă de anii trecuţi.
Articol de Marcela Petcu, 07 Iunie 2024, 14:29
Tusea convulsivă afectează atât adulţii cât şi copiii, mai este cunoscută şi sub denumirea populară de tuse măgărească şi este provocată de o bacterie. Despre situaţia din Giurgiu ne spune mai multe corespondenta noastră Marcela Petcu.
Pacienții vin cu dificultăți de respirație, dar și cu tuse frecventă.
Sabina Suhan, medic specialist boli infecțioase în cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu: Simptomul cel mai important al acestei boli este reprezentat de către tuse. Pacienții prezintă tuse de mai mult de 14 zile. Este o tuse seacă, care poate ajunge până chiar la sufocare. Numărul de cazuri de tuse convulsivă a crescut atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Noi am confirmat două cazuri la adulți, spre exemplu, și trei la copil.
Tusea convulsivă e provocată de o bacterie care infectează plămânii și căile respiratorii. Este o boală contagioasă care poate fi prevenită prin vaccinare, spune Sabina Suhan.
Sabina Suhan: În schema națională de vaccinare a copiilor, acest vaccin este inclus până la vârsta de 14 ani. De asemenea, și adulții se pot vaccina. În cazul în care pacientul a călătorit în afară și prezintă tuse de mai mult de 2 săptămâni, este recomandat să se prezinte la medic pentru tratament de specialitate, un tratament antibiotic.
O mare problemă este aceea că după pandemie, populația a devenit reticentă în privința vaccinării, spun medicii.