Cazul Ţundrea, "gravă eroare judiciară a criminalisticii"
Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualităţi că toate persoanele implicate în dosar vor fi audiate din nou.
Articol de Bogdan Mihai, 04 Februarie 2011, 17:07
Procurorul Marius Iacob a apreciat greşeala din cazul Ţundrea drept "cea mai gravă eroare judiciară din istoria criminalisticii româneşti".
Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru violarea şi uciderea unei fetiţe de 13 ani din satul Pojogeni, de lângă Târgu Cărbuneşti, însă acesta a susţinut mereu că este nevinovat.
După 12 ani de ispăşire a pedepsei, în care condamnatul a scris numeroase petiţii în care îşi pleda nevinovăţia şi cerea o nouă judecată, medicii legişti au efectuat probe ADN, demonstrând că Marcel Ţundrea nu este autorul violului de care a fost acuzat.
În faţa acestei probe, autorităţile au decis, în 2005, eliberarea celui condamnat.
"Am în vedere, pe de-o parte, faptul că Marcel Ţundrea a stat în închisoare pe nedrept o perioadă lungă de timp, 12 ani de zile, iar pe de altă parte faptul că în derularea anchetei în legătură cu stabilirea adevăratului autor am constatat mai multe deficienţe în administrarea probatoriului de la acea vreme.
"Acesta este şi motivul pentru care noi am decis să preluăm acest caz şi să-l finalizăm, pentru că, pe lângă aceste aspecte, am mai constatat un lucru îngrijorător şi anume că adevăratul autor, Avram Gheorghe, nu a fost nici măcar inclus în cercul suspecţilor", a declarat Marius Iacob.
Procurorul a declarat că toate persoanele implicate în dosar vor fi audiate din nou.
Supraexpunerea mediatică "nu este o strategie de imagine"
Supraexpunerea mediatică la care sunt supuşi procurorii nu este o strategie de imagine pentru promovarea instituţiei, a declarat procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.
El a subliniat că, în momentul de faţă, secţia pe care o conduce colaborează cel mai bine cu Serviciul Român de Informaţii, "o instituţie serioasă care furnizează informaţii utile şi oferă un suport tehnic şi informativ".
Marius Iacob a adăugat că, deşi în 2009 a avut o colaborare slabă cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, în 2010 a constatat o uşoară îmbunătăţire a calităţii actelor.