Caz de abuz al unor copii cu dizabilităţi severe
Poliţiştii şi procurorii din Galaţi au început cercetările într-un caz de abuz al unor copii cu dizabilităţi severe.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 04 Aprilie 2014, 18:39
O fostă angajată a unui centru pentru îngrijirea lor a reclamat cazul la Protecţia Copilului şi a prezentat înregistrări audio pentru a dovedi că are dreptate.
Îngrijitoarea care a abuzat copiii a fost dată afară, dar acelaşi lucru i s-a întîmplat şi persoanei care a reclamat cazul, pe motiv că nu avea voie să facă înregistrări.
Fosta şefă a centrului de plasament în care sunt îngrijiţi copiii cu deficienţe severe spune că primele semnale că îngrijitoarele abuzează copiii au apărut în luna octombrie a anului trecut, când o fetiţă a întrebat-o despre semnificaţia unor cuvinte obscene.
Ulterior, şefa centrului a decis să instaleze microfoane în sediu, pentru a verifica modul în care se comportă îngrijitorii.
Din înregistrările audio puse la dispoziţie de fosta şefă a centrului reiese că îngrijitoarele strigă la copii, îi bruschează, îi lovesc şi chiar se laudă cu acest lucru.
Este vorba de bătăi cu palma, cu obiecte contondente - lingură, băţ - şi abuzuri emoţionale, de genul unor apelative indecente, intimidări cu violenţa fizică.
În momentul în care am adus la cunoştinţă abuzurile fizice şi emoţionale care se întâmplau în centru, conducerea nu a fost interesată să audieze sau să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri.
Iar zilele următoare persoanele abuzatoare au rămas în centru, există şi astăzi acolo.
În schimb, şefa centrului a fost suspendată din funcţie, pe motiv că a efectuat înregistrări audio ilegale în sediu.
Comisarul european pentru drepturile omului, "îngrijorat"
În plus, conducerea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi confirmă doar existenţa unor abuzuri emoţionale, nu şi fizice, şi susţine că astfel de situaţii au încetat odată cu demiterea unei îngrijitoare din centru.
Totuşi, Ciprian Groza, director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului, confirmă că îngrijitoarea a fost dată afară abia după ce şefii au acultat înregistrările audio făcute.
"Într-adevăr, ne-am dat seama că doamna Cimpoiaşu a abuzat emoţional copiii, au fost luate declaraţii de la mai mulţi angajaţi ai centrului, care susţin acest lucru. Pe directoarea centrului am suspectat-o că a montat ilegal un sistem audio prin care să înregistreze, printr-o metodă securistică, personalul şi copiii din acest centru" spune Ciprian Groza.
Paradoxul este că, tocmai în baza acestor înregistrări considerate ilegale, un caz de abuz a fost dezvăluit.
Cum conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului a făcut plângere la poliţie atât pe numele infirmierei, cât şi al şefei centrului, pentru purtare abuzivă, rămâne de văzut ce deznodământ va avea dosarul.
Aflat astăzi la Bucureşti, comisarul european pentru drepturile omului, Nils Muiľnieks, s-a arătat profund îngrijorat de semnalele din ce în ce mai numeroase cu privire la tratamentele inumane şi degradante aplicate persoanelor cu handicap care trăiesc în condiţii închise.
El a apreciat că izolarea copiilor cu dizabilităţi în instituţii precum cea pe care a vizitat-o astăzi la Tâncăbeşti nu poate să ducă decât la deteriorarea sănătăţii lor şi la excluderea socială.
Oficialul european a precizat că va întocmi un raport privind situaţia din România.