Cauzele incendiilor din ultima săptămână, "necunoscute"
Autorităţile iau în calcul două cauze fără a avea însă dovezi pentru niciuna: incendiere cu intenţie şi neglijenţa propietarilor de terenuri.
Articol de Răzvan Stancu, 09 Noiembrie 2011, 11:15
Potrivit autorităţilor, incendiile de pădure s-ar fi produs fie din incendiere cu intenţie sau din neglijenţa propietarilor de terenuri.
Directorul general Romsilva, Valerian Solovăstru, înclină spre ultima variantă, deoarece, din experienţa de specialist în silvicultură, a constatat că de cele mai multe ori neglijenţa oamenilor duce la provocarea incendiilor de pădure.
"În procent de peste 90%, aceasta este cauza. O altă cauză este neglijenţa turiştilor, a culegătorilor de fructe de pădure, de ciuperci, care fie lasă focuri aprinse nesupravegheate - şi iarăşi datorită secetei şi a vegetaţiei uscate acesta se întinde - sau chiar se aruncă resturi de ţigări, nerealizând pericolul, într-un loc izolat, care poate prezenta acest lucru", este de părere directorul Romsilva.
Sute de hectare de pădure din mai multe zone ale ţării sunt mistuite de flăcări.
De aproximativ o săptămână incendiile nu se mai opresc, fiind distruse păduri de brazi, de foioase dar şi păşuni alpine administrate de particulari sau de stat, din Bistriţa Năsăud, Sibiu, Harghita sau Maramureş.
Incendiile au apărut în pădurile situate la altitudini de peste 1.500 de metri, unde intervenţia pompierilor cu utilajele tradiţionale este îngreunată de terenul accidentat şi de sursele de apă îndepărtate.
Din această cauză stingerea incendiilor a fost mult îngreunată, lucru ce a permis extinderea focului pe zone întinse, sute de hectare fiind mistuite de flăcări.
Primele probleme au apărut în judetul Bistriţa-Năsăud, în munţii Rodnei, unde cel puţin 24 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră au fost distruse.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Sabău, incendiul de pădure din Munţii Rodnei nu a fost stins nici după ce un elicopter MAI a intervenit, ducând apă din lacul Colibiţa pe care a aruncat-o peste focarele de la Vârful Căldăruşei şi Izvorul Comarnicilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Vasile Trifan, a declarat, miercuri, că piloţii au rămas la Bistriţa şi vor continua operaţiunile de stingere a incendiului până miercuri la prânz.
“Din păcate, marţi nu a putut fi stins incendiul în totalitate. Piloţii au dormit la Bistriţa, iar în această dimineaţă vor continua să survoleze zona afectată şi să mai ducă apă. Operaţiunea de stingere cu elicopterul va continua până la prânz”, a spus Vasile Trifan.
Peste 50 de persoane se află în Munţii Rodnei, la peste 1.600 de metri altitudine, unde a izbucnit un incendiu de pădure din proprietatea comunei Parva care a afectat, până acum, 24 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră, doborâturi şi plantaţii de puieţi.
Incendiul din Munţii Rodnei a izbucnit de circa o săptămână, dar marţi a luat amploare fiind necesară intervenţia elicopterului, mai spune corespondentul Cristina Sabău.
Peste 15 mii de localnici din comuna Joseni, afectaţi de fum
Zece hectare de turbă ard mocnit în apropierea comunei Joseni, judeţul Harghita, de câteva zile, din cauza unui incendiu provocat cel mai probabil de o ţigară aruncată la întâmplare, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Angela Bârsan.
Pompierii şi oamenii din zonă au intervenit pentru a stinge focarele, însă incendiul se propagă cu repeziciune din cauza secetei.
Fumul dens afectează deja peste 15 mii de localnici din comuna Joseni şi localităţile învecinate.
Incendii în Munţii Gutâi
Autorităţile locale din Maramureş nu au reuşit să stingă incendiul izbucnit într-o pădure de la poalele Munţilor Gutâi, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Adrian Marchiş.
Intervenţia pompierilor este îngreunată de terenul accidentat, până în prezent flăcările au cuprins peste 20 de hectare de păşune alpină şi pădure.
Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, colonelul Ioan Mureşan, miercuri, un elicopter al ministerului de interne va survola zona incendiată pentru a stabili amploarea pagubelor, a mai informat corespondentul Adrian Marchiş.
70 de hectare de padure şi vegetaţie alpină au ars în Munţii Lotrului
După trei zile şi trei nopţi de luptă cu focul, s-a reuşit lichidarea celor două incendii din Munţii Lotrului care au afectat peste 70 de hectare de pădure şi vegetaţie alpină, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Carmen Vulcan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sibiu, Laurenţiu Anastasiu, pentru a se evita reizbucnirea incendiilor, în următoarele două zile vor rămâne în zonă echipe de câte patru pompieri care vor patrula şi supraveghea ambele focare, atât zona Tâmpa cât şi Vârful Buceciu, situate la altitudini între 1600 şi 1800 metri.
Potrivit reprezentanţilor ISU Sibiu, până la ora actuală nu au fost elucidate cauzele care au declanşat cele două incendii montane, dar nu se exclude varianta ca focul să fi fost pus intenţionat de o mâna criminală.
La stingerea celor două incendii din Munţii Lotrului au participat sute de pompieri din judeţele Sibiu, Vâlcea, Alba şi Mureş , jandarmi şi militari sibieni, salvamontişti şi voluntari din localităţile mai apropiate dar şi un elicopter al MAI care a deversat mari cantităţi de apă din zbor.
Apel contra incendierii miriştilor
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Laura Stoican, pompierii fac apel către locuitorii judeţului Olt să fie atenţi când dau foc gunoaielor, adunate de pe terenurile agricole sau când incendiază miriştile, deoarece acest lucru este aspru sancţionat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Ionuţ Cârciumaru, cei care dau foc gunoaielor sau miriştilor trebuie să respecte normele de prevenire a incendiilor.
Arderea miriştilor se face numai după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare.
Cu toate că riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 lei, ţăranii nu respectă normele în vigoare atunci când dau foc gunoaielor sau miriştilor.
Acest lucru este confirmat de o statistică îngrijorătoare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.
Potrivit acesteia, pompierii din Olt au intervenit, anul acesta, pentru stingerea a 330 de incendii de mirişte, în care au ars circa peste 1.000 de hectare de teren agricol şi păşuni.
La aceste intervenţii au fost angrenate 343 autospeciale şi 1.653 de cadre ale unităţii. Militarii s-au luptat în acest an cu flăcările peste 350 de ore.