Categoriile de venituri care vor fi diminuate de la 1 iunie
Guvernul a anunţat că îşi va angaja răspunderea pentru două proiecte de lege, unul referitor la reducerea salariilor în sistemul bugetar şi altul privind măsuri în domeniul pensiilor.
Articol de Angela Bârgoan, 27 Mai 2010, 18:53
De la 1 iunie mai multe categorii de bugetari dar şi pensionarii vor avea venituri diminuate, potrivit celor două proiecte de legi pentru care guvernul îşi va angaja răspunderea.
Documentele care au apărut în presă nu au fost publicate oficial de guvern, ci doar transmise membrilor Consiliului Economic şi Social.
Cele două acte normative detaliază prevederile conţinute în scrisoarea de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional.
Proiectul elaborat de către guvern prevede diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor, soldelor, indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi în lei sau în valută.
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi ai comisiilor de supraveghere a sistemelor de pensii private şi a asigurărilor.
Scad totodată cu 25% şi drepturile de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare al acestora.
În această categorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiune în străinătate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activităţile desfăşurate în instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cuantumul alocaţiilor pentru drepturile de hrană şi de echipament, normele de echipare, dar şi compensaţia lunară pentru chirie.
Prevederile nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii.
Măsurile de restrângere bugetară nu vor afecta însă salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială de 350 de lei, venitul minim garantat, bursele studenţilor şi ale elevilor, alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile pentru veteranii de război şi rentele viagere pentru sportivi.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului este diminuată cu 15%, însă nu va fi mai mică de 600 de lei lunar.
Pensiile speciale vor fi recalculate, conform principiului contributivităţii
În ceea ce priveşte stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, proiectul prevede recalcularea în termen de 30 de zile a pensiilor speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, în timp ce pensiile militare de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în cinci luni.
Tot în maxim 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile de serviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.
Într-un interval de trei ani vor fi verificate condiţiile de încadrare în grad de invaliditate a pensionarilor aflaţi în evidenţă.
Documentele ar trebui discutate vineri în cadrul Consiliului Economic şi Social, forma finală urmând a fi aprobată cel mai probabil în şedinţa de duminică a executivului.