Catedrala din Galaţi păstrează ritualul spălării picioarelor
Zeci de credincioşi au asistat, joi, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galaţi la slujba spălării picioarelor, ritual reeditat de ÎPS Casian.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 17 Aprilie 2014, 13:15
Ritualul spălării picioarelor, respectat de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun
Zeci de credincioşi au asistat, joi, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galaţi la slujba spălării picioarelor, în care ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a reeditat faptele premergătoare Cinei cele de Taină împreună cu 12 copii din mai multe centre de plasament.
Potrivit ritualului, arhiepiscopul Casian s-a încins cu un ştergar, asemeni Mântuitorului, şi a spălat, în semn de smerenie, picioarele celor 12 orfani, acelaşi număr al sfinţilor apostoli.
După ritualul spălării picioarelor, copiii au primit din partea Arhiepiscopiei încălţări noi, după care toţi credincioşii au aflat de la arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, semnificaţia acestui ritual.
Paştile Legii Vechi
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite ucenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taina, “rugăciunea cea mai presus de fire” şi vânzarea Domnului.
În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paştile Legii Vechi.
Înainte de a începe cina, “el singur a spălat picioarele tuturor”.
Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.
Deşi ritualul spălării picioarelor se regăseşte în rânduiala bisericească, puţine sunt locurile unde se mai săvârşeste în zilele noastre, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi păstrând vie această sfântă tradiţie.