Cât de sigur este transportul şcolar
În ultimii doi ani s-au produs cinci accidente de circulaţie în care au fost implicate microbuze şcolare, soldate cu răniţi. Poliţia a depistat şi un şofer beat ce conducea un vehicul şcolar, fiind evitată o posibilă tragedie.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Noiembrie 2011, 14:50
Un microbuz şcolar în care se aflau 15 elevi s-a răsturnat sâmbătă pe un drum judeţean din Arad, doi dintre copii fiind internaţi la spital cu răni uşoare.
Toţi cei 15 copii care se aflau în microbuz au fost investigaţi medical, dar numai doi dintre aceştia cu vârste între 10 şi 11 ani au suferit traumatisme şi excoriaţii şi au fost internaţi.
Restul copiilor nu au suferit răni şi au fost lăsaţi să plece acasă.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Ovidiu Liber, a declarat că şoferul este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă, având în vedere că nu a adaptat viteza microbuzului la condiţiile de carosabil alunecos.
15 elevi de clasele V - VIII de la o şcoală din comuna Buteni, însoţiţi de o profesoară se aflau la bordul microbuzului şi mergeau la Arad pentru a vizita Muzeul judeţean.
Accidente în care au fost implicate microbuze şcolare
La începutul lunii aprilie a acestui an un microbuz şcolar în care se aflau cadre didactice s-a ciocnit la Reşiţa cu un tir, opt persoane fiind rănite, informează Mediafax.
Şeful Poliţiei Rutiere Caraş Severin, Decebal Davidoiu, a declarat că în microbuz nu se aflau elevi, pasagerii fiind profesori.
Cei opt profesori din microbuz se îndreptau spre şcoala din Everiş, unde lucrau.
Accidentul s-a petrecut pe DN 58, la ieşirea din Reşiţa spre Caransebeş, unde microbuzul şcolar a derapat şi s-a ciocnit cu un tir, apoi s-a oprit într-un şanţ.
Un fapt grav care se putea transforma într-o tragedie s-a petrecut pe 16 martie 2011 când şoferul unui microbuz şcolar în care se aflau 12 copii a fost prins beat la volan de organele de poliţie în judeţul Călăraşi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Călăraşi, în autovehiculul care aparţine primăriei comunei Lupşanu se aflau 12 copii, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, de la grădiniţa "Radu Vodă".
Copii erau însoţiţi de educator şi se deplasau către Călăraşi pentru a vizita grădina zoologică.
Şoferul, angajat al Primăriei Lupşanu, era sub influenţa băuturilor alcoolice.
Copiii au fost transportaţi la Gradina Zoologică din Călăraşi de către un alt şofer, cu acelaşi microbuz.
În luna noiembrie a anului 2010, un microbuz plin cu 14 elevi de şcoală generală a fost lovit de un autoturism al cărui şofer a adormit la volanul maşinii şi a intrat pe contrasens, în urma accidentului produs în judeţul Vaslui neexistând victime.
Potrivit poliţiştilor de la Serviciul Rutier Vaslui, impactul s-a soldat cu avarierea autovehiculelor, fără a exista victime.
Tot în luna noiembrie a anului trecut, 14 persoane, între care nouă copii, au fost rănite, după ce un microbuz şcolar în care se aflau 16 elevi s-a ciocnit cu un autoturism în zona localităţii dâmboviţene Mircea Vodă, victimele fiind transportate la Spitalul Judeţean din Târgovişte.
În microbuz se aflau 16 elevi de clasele V-VIII, care mergeau din localitatea Mircea Vodă spre şcoala din Sălcioara.
În mai 2009, un microbuz care transporta 13 copii a intrat într-un imobil din localitatea Vultureni, judeţul Cluj.
Şapte copii au fost duşi la UPU a Spitalului Clinic de Urgenţă Copii din Cluj, fără să fi suferit răni grave.
Din 3000 de microbuze şcolare "doar 484 au certificat de transport conform"
Din datele comunicate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la nivel naţional există un număr de 3000 de astfel de microbuze şcolare.
Din acestea în baza de date a Autorităţii Rutiere Române (ARR) sunt înregistrate 484 de vehicule destinate transportului şcolar care deţin copii conforme ale certificatului de transport în cont propriu sau ale licenţei de transport, se arată într-un comunicat al ARR.
Pentru efectuarea în conditii de legalitate a acestui tip de transport, deţinătorii de microbuze şcolare trebuie să aibă certificat de transport în cont propriu, fiind interzisă utilizarea microbuzelor pentru transportul elevilor fără respectarea reglementărilor în vigoare.
Inspectorii Autorităţii Rutiere Române controlează la nivel naţional condiţiile de efectuare a transportului şcolar pentru ca elevilor să li se asigure transportul în condiţii de siguranţă.