Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Casele judeţene de asigurări de sănătate "devin private"

Ministerul sănătăţii a precizat că actualele case de asigurări de sănătate judeţene vor fi transformate în asiguratori privaţi. Numărul acestora va fi limitat la maxim zece.

Casele judeţene de asigurări de sănătate "devin private"
Ministrul sănătăţii Ritli Ladisla. Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Florin Matei, 22 Decembrie 2011, 14:54

La numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a lansat critici dure la adresa responsabililor din domeniul sănătăţii, vorbind despre "baronii medicamentelor" şi trafic de influenţă în sistem, autorităţile de la sănătate au anunţat într-o scurtă conferinţă de presă că vor publica pe siteul ministerului spre dezbatere publică proiectul de lege privind modificarea legii sănătăţii.

Ministerul sănătăţii a anunţat modificări care vizează organizarea fondurilor pentru sănătate, a funcţionării spitalelor sau a cabinetelor medicilor de familie, transmite reporterul RRA Adriana Turea.

Proiectul de lege a sănătăţii va permite apariţia pe piaţa medicală a caselor de asigurări private.

Casele de asigurări de sănătate judeţene vor fi transformate în case private, dar numărul acestora va fi limitat, vor exista între patru şi zece case de asigurări de sănătate.

Acestea nu vor avea voie să refuze pacienţii sau să crească prima de asigurare, în funcţie de bolile pe care le are asiguratul.

Ministrul sănătăţii Ritli Ladislau a precizat că modificările aduse de noua lege a sănătăţii nu vor afecta contribuţia fiecăruia dintre noi la asigurările de sănătate, aceasta va rămâne nemodificată.

"Se conturează o piaţă concurenţială reglementată de stat, operatorii privaţi aşteptând ca să gestioneze mai eficient sumele alocate, sunt mai riguroşi în disciplina financiară".

"Se va pune accent pe calitate şi pe oportunitate, deci nu toate serviciile care astăzi, în mod abuziv, sunt făcute vor fi agreate. Bani mai mulţi vor intra în sistem, respectiv aşteptăm ca, în sfârşit, să nu avem datorii", a afirmat ministrul sănătăţii.

Pachete de servicii cu tarife diferite

În cadrul pachetului minim de servicii medicale vor fi incluse toate serviciile medicale care sunt şi în acest moment, dar vor exista protocoale care vor stabili când vor fi recomandate investigaţiile mai costisitoare.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănăntate (CNSAS), Lucian Duţă spune că, pe lângă respectarea pachetului de bază, legea sănătăţii urmăreşte stabilirea drepturilor şi obligaţiilor asiguraţilor şi asiguratorilor.

"Măsurile profilactice active, dar şi conştiente din partea asiguratului, rezolvarea bolilor acute şi a situaţiilor de urgenţă. Al doilea obiectiv, vom defini drepturi, cât şi obligaţii; asiguratul trebuie, cu adevărat, implicat activ în protejarea, menţinerea sau redobândirea sănătăţii sale.

"Al treilea obiectiv este managementul integrat al bolilor cronice; încercăm să realizăm un model nou, integrat de servicii care asigură nu numai tratamentul medicamentos, dar şi celelalte servicii de diagnostic, tratament şi monitorizare", a afirmat Lucian Duţă.

În concluzie, vom plăti la fel ca şi până acum pentru asigurările medicale, iar dacă dorim să avem un acces mai rapid la serviciile medicale vom plăti în plus asigurări medicale complementare, care vor fi de cel puţin 300 de euro pe an.

Baronii medicamentelor, "mai importanţi decât sistemul de sănătate"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi că "baronii sistemului de sănătate" şi cei ai sistemului de distribuţie de medicamente "par a fi mai importanţi decât sistemul de sănătate" în sine.

Traian Băsescu a declarat că întârzierea aprobării legii sănătăţii este o eroare.

Şeful statului a acuzat UDMR că a blocat eforturile de reformare a statului român şi că în prezent nu promovează legea sănătăţii.

"Problema pare a fi tot la UDMR, tot acolo unde s-a blocat şi procesul de reorganizare a administraţiei locale".

Potrivit şefului statului, aprobarea legii ar fi împiedicată de aşa numiţii "baroni ai sănătăţii şi ai medicamentelor" dar şi "ai unora din ministerul sănătăţii", fără să ofere vreun nume în acest sens.

Principalele modificări ale noii legi a sănătăţii

Pentru a fi în sistemul public de asigurări de sănătate fiecare asigurator trebuie să aibă înscrişi minim un milion de asiguraţi.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea rolul de instituţie care va reglementa şi controla sistemul şi va decide un anume mod de decontare a serviciilor.

  • Spitalele vor putea fi organizate ca instituţii publice, ca fundaţii sau ca societăţi comerciale. Decizia o va lua ministerul sănătăţii, consiliul local sau cel judeţean.
  • Fiecare cetăţean va putea alege un asigurător care poate fi o societate de asigurări sau o fostă casă judeţeană de asigurări de sănătate. Casele de asigurări nu vor putea refuza înscrierea niciunei persoane. Pentru a fi în sistem casa trebuie să aibă înscrişi cel puţin un milion de asiguraţi. În concluzie nu va mai exista o singură casă naţională de asigurări şi alte 42 teritoriale.
  • Pacienţii vor putea alege casele de asigurări în funcţie de ceea ce oferă în pachet: ce spitale, câte consultaţii se garantează, ce servicii oferă, ce investigaţii pot fi acoperite.De asemenea pacienţii îşi pot schimba oricând furnizorii în cadrul aceleiaşi case, cu posibilitatea de a alege o altă casă după un an.
  • Casele de asigurări îşi vor selecta furnizorii de servicii în funcţie de mai multe criterii. Preţurile serviciilor şi medicamentelor decontate al căror nivel maxim va fi stabilit de ministerul sănătăţii vor putea fi negociate.
  • Dovada calităţii de asigurat se face cu cardul naţional de sănătate. Cei care nu sunt asiguraţi sau nu au cardul la ei primesc servicii şi medicamente doar în limita unui pachet minimal de servicii: urgenţe, boli cu potenţial epidemic şi cele pentru care statul are program de imunizare gratuit, monitorizarea gravidelor şi a lăuzelor, anumite servicii de planificare familială.
  • Fiecare persoană căreia i se reţine din veniturile impozabile 5,5% şi pentru care angajatorul mai plăteşte 5,2% se consideră că este asigurată pentru un pachet de servicii de bază. Persoana nu va trebui să plăteas în plus dacă are nevoie doar de medicamentele, dispozitivele şi serviciile cuprinse în acest pachet de bază. Pentru restul, va da o coplată sau va trebui să se asigure suplimentar.
  • Pachetul va cuprinde servicii medicale profilactice, de consultaţie, de diagnostic, curative, de recuperare şi paliative (de ameliorare a bolii). În plus, el va conţine o listă de medicamente, materiale sanitare, dispozitive şi alte mijloace terapeutice. Potrivit ministrului sănătăţii, Ladislau Ritli, numărul şi condiţiile lor de acordare vor fi stabilite până la sfârşitul anului.
  • Sunt asiguraţi copiii până la 18 ani şi tinerii care studiază până la vârsta de 26 de ani, cu condiţia să nu aibă venituri din muncă. Sunt asiguraţi şi tinerii până în 26 de ani care provin din sistemul de protecţie al copilului şi nu muncesc sau nu primesc ajutor social.
  • Soţul, soţia sau părinţii celui asigurat, dar care sunt în întreţinerea sa, pot fi şi ei asiguraţi, cu condiţia ca venitul celui din familie, împărţit la toţi membrii, să nu depăşească venitul mediu brut. Dacă venitul mediu brut este depăşit, persoana care câştigă bani va trebui să plătească o primă de asigurare pentru toţi ceilalţi, sumă stabilită ulterior.
  • Mai sunt asiguraţi persoanele cu handicap, bolnavii cronic, femeile însărcinate şi lăuzele care nu au venituri din muncă, pensie sau alte surse.

În noul proiect de lege se poate opta pentru asigurări suplimentare de sănătate prin care casele vor încheia asigurări complementare în limita a 50 de euro pe lună.

Pot fi obţinute astfel servicii din afara pachetului de bază, o a doua opinie medicală precum şi condiţii de cazate superioare în spitale.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
România 21 Noiembrie 2024, 22:20

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco

În total sunt 950 de secții de votare în afara țării, cele mai multe în Italia și Spania.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori