"Cartofii" plăteau câte 250-350 de "iepuroi" ca să ia permisul
Poliţiştii bucureşteni acuzaţi că cereau mită pentru eliberarea frauduloasă a carnetelor de şofer foloseau un limbaj codificat pentru a nu fi descoperiţi.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Decembrie 2015, 06:16
Poliţiştii bucureşteni de la Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, acuzaţi că cereau mită pentru eliberarea frauduloasă a carnetelor de şofer, foloseau un limbaj codificat pentru a nu fi descoperiţi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat în prima parte a zilei percheziţii, iar spre seară au publicat primele detalii despre anchetă.
Sunt implicaţi zece poliţişti examinatori şi 30 de instructori, 40 de cursanţi şi intermediari. Instructorul auto îi făcea elevului oferta de a-i uşura promovarea examenului de conducător auto, proba practică, în schimbul unei sume de bani, explică procurorii modul de acţiune al grupului.
Instructorul primea banii de la cursant sau de la o personă apropiată acestuia fie înainte de momentul examenului, fie după aceea.
Taxa era de 250 - 350 de euro, dar suma creştea dacă elevii erau persoane cu probleme, adică avea condamnări sau cereau redobândirea permisului.
Înainte de examen instructorul îi comunca poliţistului identitatea elevului care trebuia să treacă.
După examen banii erau încasaţi fie la locuinţa candidatului, fie în locuri şi momente stabilite din timp.
Limbajul codificat folosit de instructori şi de poliţiştii examinatori în care, de exemplu, candidaţii erau numiţi "pachete" sau "cartofi", sumele de bani deveneau din euro "iepuroi", iar reuşita operaţiunii era transmisă de la unul la altul cu vorbele "a fost soare" sau "a ieşit cu plus", acest limbaj îi determină pe procurori să creadă că filiera funcţiona de mult timp.
Este vorba despre un mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin care s-au comis numeroase astfel de fapte de corupţie - susţin anchetatorii.