Capacitatea de reacţie a Armatei Române "trebuie sporită"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la bilanţul MApN pe 2013 că în actualul context regional "se impune creşterea bugetului pentru apărare".
Articol de Cătălin Purcaru, 27 Martie 2014, 14:11
Preşedintele Traian Băsescu face apel la creşterea capacităţii de reacţie a Armatei Române.
Prezent la bilanţul MApN, şeful statului a declarat că în actualul context regional se impune creşterea bugetului pentru apărare.
El a recomandat alocarea unor resurse suplimentare la rectificarea bugetară din acest an şi o bună planificare pentru anul 2015, astfel încât majorarea resurselor financiare să poată contribui la creşterea consistentă a capacităţii de reacţie a armatei.
"Noi putem privi la incidentele din 2008 când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, ca la nişte incidente izolate. Au urmat Ucraina şi orice om politic ca şi orice strateg militar trebuie să îşi pună întrebarea ce sau cine urmează.
"Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante, dar şi posibilităţi de reacţie", spune Traian Băsescu.
Continuitate strategică "pe coordonatele NATO şi UE"
Ministrul apărării, Mircea Duşa, a declarat, la rândul său că, în prezent, în România sunt îndeplinite condiţiile de creştere a capacităţii operaţionale a Forţelor Armate.
În cei 10 ani, de când România face parte din NATO, statul român a reuşit să creeze o armată modernă şi eficientă, o experienţă operaţională, adaptată standardelor NATO, a afirmat ministrul apărării, Mircea Duşa.
El a arătat că momentul aderării la NATO a găsit Armata Română pregătită, în urma participării militarilor români în teatrele de operaţii.
Programul de guvernare pe 2012 -2016 şi-a propus să asigure elementele de continuitate strategice, pe coordonatele NATO şi UE, a subliniat ministrul apărării, Mircea Duşa.
"Sigur că o problemă deosebită, în toată această perioadă, vizavi de transformarea Armatei, vizavi de modernizarea ei, a constituit-o alocarea fondurilor bugetare pentru modernizarea Armatei.
"În anul 2013, conform strategiei aprobate în CSAT, a început alocarea într-un ritm mai susţinut a fondurilor spre bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi am elaborat un program de modernizare a Armatei, pe perioada 2012-2016 şi în perspectivă, până în anul 2022, astfel încât elementele de modernizare şi restructurare a Armatei să fie compatibile cu cele ale NATO", spune Mircea Duşa.
El a afirmat că, în cei 10 ani de când România face parte din structura NATO, peste 40 de mii de militari români au fost rotiţi în teatrele de operaţii, activitatea desfăşurată de militarii români fiind în prezent apreciată în toate zonele globului.
Totodată, Mircea Duşa a subliniat faptul că, la prezentarea bilanţului Armatei Române pe anul 2013, au fost prezenţi toţi reprezentanţii instituţiilor statului român care au atribuţii pe domeniul securităţii naţionale.