CAP, o formă de "exploatare eficientă a terenurilor"
Cooperativele Agricole de Producţie au fost o formă eficientă de exploatare a terenurilor, iar asocierea agricultorilor rămâne o soluţie pentru creşterea profitabilităţii, a declarat ministrul agriculturii, Stelian Fuia.
Articol de Sorin Solomon, 30 Martie 2012, 16:03
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a spus că asocierea este determinantă pentru creşterea profitabilităţii, iar Cooperativele Agricole de Producţie din regimul comunist au fost o formă eficientă de exploatare a terenurilor.
"Nu trebuie să ne fie teamă de asociere sau de noţiunea de cooperativă. Chiar dacă au fost poate pe o bază greşită, CAP-urile erau totuşi o formă de exploatare a terenurilor eficientă.
"Sunt lucruri importante de care nu ar trebui să ne ferim să vorbim; poate bazele au fost greşite, dar principiile sunt aceleaşi şi ar trebui să ne întoarcem către acest proces de asociere", a spus Stelian Fuia la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.
Ministrul agriculturii a arătat că unul dintre obiectivele sale principale în funcţia de ministru este trecerea de la agricultura de subzistenţă la cea pe profit.
"Cunosc rezistenţa ţăranilor români la comasarea terenurilor", a afirmat Stelian Fuia, completând că rolul său este să grăbească procesul de comasare a terenurilor.
Ministrul a mai spus că asocierea este determinantă pentru creşterea profitabilităţii şi a arătat că un producător agricol mic nu va putea vinde niciodată marfa unui supermarket dacă nu se asociază cu alţi fermieri.
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că dacă România nu va absorbi toţi banii europeni disponibili în prezent pentru acest domeniu va fi foarte greu să ceară Comisiei Europene sume consistente pentru viitorul pachet, 2014-2020.
"Avem sume foarte mari alocate de Comisia Europeană şi dacă nu vom fi capabili să le absorbim în totalitate ne va fi foare greu pe noul pachet agricol, 2014-2020, să cerem sume consistente. Vor spune că vrem să le luăm dar nu suntem în stare să le folosim", a spus ministrul Fuia.
Stelian Fuia a afirmat că ministerul agriculturii are o rată de absorbţie de peste 40% la fondurile europene.
"Dacă privim la nivel de guvern, e o rată bună, dar dacă privim la nivel european suntem în continuare pe unul din ultimele locuri", a spus ministrul.
Stelian Fuia a mai arătat că în acest an instituţia pe care o conduce şi-a propus să absoarbă 2,5 miliarde de euro, din care a atras deja peste un miliard de euro.
Politica băncilor "se opreşte la ieşirea din oraş"
Dezvoltarea agriculturii a fost influenţată negativ, printre altele, de reticenţa băncilor privind finanţarea fermierilor, deşi dobânzile la credite sunt mai mari decât în alte ţări, a declarat vineri ministrul agriculturii, Stelian Fuia.
"Dacă nu suntem acolo unde ar trebui să fim este şi din cauza reticenţei sistemului bancar în a finanţa agricultura. Politica bancară se opreşte la ieşirea din oraş", a spus ministrul.
Stelian Fuia a afirmat că agricultura este un sector care a funcţionat în plină criză economică.
"Eu sunt de acord că astăzi este mult mai uşor să împrumuţi statul decât să finanţezi investiţiile în agricultură", a arătat ministrul Fuia.
Ministrul a mai spus că este clar că fermierii români se împrumută la costuri mult mai mari, cu dobânzi mai mari faţă de cei din vestul Europei.