Cantităţi foarte mari de precipitaţii în sud-vestul României
Avertizarea de cod portocaliu pentru risc de formare a unor viituri se menţine pentru mai multe judeţe şi bazine hidrografice, informează Institutul Naţional de Hidrologie.
Articol de Alin Şerbănescu, 28 Iulie 2014, 07:21
Avertizarea de cod portocaliu pentru risc de formare a unor viituri în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea va fi menţinută pentru bazinele hidrografice Bistra, Cerna, Vrancea, Desnăţui, Jiul superior şi afluenţii Oltului inferior, a anunţat Daniela Rădulescu, director al Institutului de Hidrologie.
"Acoperă opt judeţe - este vorba de Caraş- Severin, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Vâlcea, Olt şi Argeş" a spus Daniela Rădulescu.
Codul portocaliu pentru risc de viituri va cuprinde şi bazinul superior al râului Vedea şi va viza în special judeţele Olt şi Argeş.
Directorul general al ANM, Ion Sandu, a precizat că în partea de sud-vest a ţării avertizarea de cod portocaliu va fi menţinută după ora 10:00.
Este posbil ca această avertizare să fie extinsă pentru zonele montane ale judeţelor Olt, Dolj şi Argeş.
Hărţile zonelor afectate de atenţionările hidrologilor şi meteorologilor. Foto: inhga.ro meteoromania.ro
O atenţie sporită trebuie acordată judeţelor Gorj şi Vâlcea, a ţinut să precizeze Ion Sandu.
"Aici avem de-a face cu un ciclon care s-a format deja şi va aduce cantităţi foarte mari de precipitaţii" a explicat Ion Sandu.
Avertizarea de cod portocaliu pentru risc de formare a viiturilor este posibil să fie menţinută până pe data de 29 iulie, orele 16:00, anunţă specialiştii.
Mai multe zone din ţară, afectate de intemperii
Mii de persoane din 11 localităţi din Argeş, Vâlcea, Mehedinţi şi Dâmboviţa au rămas fără curent electric, după ce mai mulţi stâlpi de înaltă tensiune au fost doborâţi de vântul puternic.
În Valcea, cinci persoane au fost evacuate aseară, în localitatea Costeşti, iar potrivit prefecturii, DN 7 A a fost blocat de aluviuni şi cinci microbuze au rămas în trafic.
Şi DN 7 a fost blocat în apropiere de oraşul Brezoi, pe sensul de mers dinspre Sibiu spre Râmnicu Vâlcea, din cauza unor căderi de pietre.
În Mehedinţi a căzut grindină, iar vântul puternic a făcut pagube importante.
Cea mai afectată localitate a fost comuna Vânjuleţ, unde grindina a distrus grădinile sătenilor.
Intensitatea furtunii a paralizat pentru câteva minute chiar şi traficul pe DN 56A.
Şi în capitală au fost probleme.
Cinci copaci au fost doborâţi de vântul puternic.
Unul a căzut pe o maşină parcată şi a avariat-o.
Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti au îndepărtat pomii şi crengile căzute pe şosea.